Megalakult a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) és a Digitális Jólét Program (DJP) közös, állandó munkacsoportja, amelynek célja a magyar kis- és középvállalkozások (kkv-k) digitális fejlettségének növelése, az adatgazdaság fejlesztése.

officeIllusztráció - Fotó: Polina Zimmerman

A 21. században, a gyors változások korában azok a vállalkozások lehetnek igazán sikeresek, amelyek képesek viszonylag gyorsan reagálni, élnek a digitalizáció adta lehetőségekkel, és elsajátítják az innovatív szemléletmódot. A DJP és az MKIK együttműködése a vállalkozások üzleti környezetének javításával, fejlesztésével az innovatív megoldások és digitális tevékenységek ösztönzését szeretné támogatni, ezzel is elősegítve a digitális fejlesztések adta versenyelőny kihasználását.

A tájékoztatás szerint Gál András Levente (a Digitális Jólét Program szakmai vezetője) a munkacsoport alakuló ülésén hangsúlyozta, az állandó munkacsoport célja, rendszeres párbeszéd kialakítása annak érdekében, hogy Magyarország minden vállalkozása - különösen a döntő többséget alkotó, nemzetgazdasági szempontból kiemelten fontos mikro-, kis- és középvállalkozások - a digitalizáció nyertesei lehessenek.

Parragh László (a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke) álláspontja szerint a mai digitális világban intenzív befektetésre van szükség a humán tőkébe, ami a jövőben is biztos alapját képezheti a kreatív ötletek megvalósításának: "Meggyőződésünk, hogy a digitalizáció kulcsfontosságú szerepet képvisel a hazai vállalkozások dinamikus fejlődésében. Ezen célt hivatott támogatni a Modern Vállalkozások Programja, amely szolgáltatásaival a kkv-kat kívánja ösztönözni a digitális fejlesztés irányába. Az ehhez szükséges források tekintetében pedig szeretnénk elérni, hogy a vállalkozások a lehető leghatékonyabban profitálhassanak a 2021-ben megnyíló pályázati forrásokból".

Az együttműködés programjai között szerepel többek között az adatgazdaság beindítása, a vállalati adattárca kialakítása, a kis- és középvállalkozások adatelemző és digitális innovációs képességének növelése, a mesterséges intelligencia lehetőségeinek kihasználása, a digitális fogyasztóvédelem, az INPUT Program terjesztése, valamint a digitális készségek és lehetőségek általános fejlesztése.