Kiegyensúlyozott az üzletkötési kedv a vállalati összeolvadások és felvásárlások (M&A) piacán Közép- és Kelet-Európában, Magyarországon is fennmaradt a piac korábbi lendülete.

Illusztráció - Fotó: Pexels

A nemzetközi üzleti tanácsadó, a Mazars felmérése szerint a koronavírus csak átmeneti zavart okozott az M&A piacon, tavaly a második fél évben ismét lendületet vett e tevékenység a térségben. A megelőző évhez képest 2020-ban 11 százalékkal nőtt, és összesen 42,3 milliárd eurót ért el az ügyletek összértéke, miközben a darabszám 16 százalékkal 648-ra csökkent. Az ügyletértékek növekedése a régió befektetési vonzerejét jelzi.

Közép- és Kelet-Európában különösen a technológiai szektor fejlődik, tavaly 2,5 milliárd euró értékben 57 tranzakció tartozott ide. Egyre több a határokon átnyúló ügylet is, tavaly már ezek tették ki az ügyletérték 13 százalékát.

A magyar M&A-piacon 31 üzletkötés zárult le tavaly, vagyis csaknem annyi, mint 2019-ben, ám az összesített ügyletérték 378 millió euróról 3 milliárd euróra nőtt. Az érték túlnyomó részét a Budapest Bank, a Magyar Takarék Bank és az MKB Bank mintegy 2 milliárd euró értékű összeolvadása teszi ki, amely az egész térségben a negyedik legnagyobb nyilvánosságra hozott ügylet.

Magyarországon a legélénkebb ágazatok közé tartozik az informatika mellett az egészségügy és a megújuló energiaforrások. Új befektetési lehetőségek nyílnak a bajba jutott ágazatokban, főképp a kiskereskedelemben és az idegenforgalomban, de a logisztika is az érdeklődés fókuszába kerülhet.

A Mazars úgy véli, hogy a járvány újabb hullámai okozhatnak még kockázatot, de az üzletkötési környezet 2021 második felére stabilizálódhat, és a térség az M&A egyik globális központja lehet.