A Föld napja alkalmából az ABB bemutatta legújabb technológiáit és megoldásait, amelyek hozzájárulnak az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom kialakulásához.

Illusztráció - Kép: ABB

Az ABB régóta rendelkezik a fenntartható és felelősségteljes üzleti gyakorlatával. 2020-ban az ABB meghaladta fenntarthatósági célkitűzéseit, beleértve az üvegházhatású gázok kibocsátásának 58 százalékos csökkentését a 2013-as alapértékhez képest. A vállalat 2030-ig tartó fenntarthatósági stratégiájának bevezetésével még ambiciózusabb célokat tűzött ki, amelyek középpontjában az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom megalapozása áll - a kibocsátás csökkentésével, az erőforrások megőrzésével és a társadalmi fejlődés elősegítésével. Az ABB 2030-ra vonatkozó, alacsony szén-dioxid-kibocsátású kötelezettségvállalása magában foglalja a szén-dioxid-semlegesség elérését saját tevékenységeiben, és segít ügyfeleinek a CO2-kibocsátás csökkentésében. Fenntarthatósági céljain keresztül az ABB hozzájárul az ENSZ fenntartható fejlődési céljaihoz, amelyeknek az ABB mindig is határozott híve volt.

"Vezető technológiáinkkal nagyban hozzájárulhatunk az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalomhoz" - magyarázta Theodor Swedjemark, az ABB kommunikációs és fenntarthatósági vezetője. „Az alacsony szén-dioxid-kibocsátású társadalom elősegítése érdekében együttműködünk beszállítóinkkal kibocsátásuk csökkentése elősegítésében, miközben saját tevékenységünk során szén-dioxid-semlegességre törekszünk, így lehetővé téve ügyfeleink számára, hogy szén-dioxid-kibocsátásukat akár évi 100 megatonnával csökkentsék, ami megegyezik 30 millió autó éves kibocsátásával.”

Az ABB környezeti hatásainak és a fenntartható fejlődéshez való hozzájárulásának teljes áttekintése megtalálható a vállalat legfrissebb Fenntarthatósági Jelentésében . A 2021. évi Föld napján néhány újabb példát emelünk ki az ABB folyamatos fejlődéséről az éghajlatváltozás kezelése terén.

Az SF6 kapcsolóberendezések

A villamos energia kétszer olyan gyorsan növekszik, mint más energiaforrások világszerte. 2030-ra várhatóan a globális energiafogyasztás több mint 20 százalékát teszi ki. Az ABB villamosítási üzletága révén kis- és középfeszültségű termékek és megoldások teljes választékát kínálja, előre megtervezett csomagolt szolgáltatásokkal és személyre szabott megoldásokkal az intelligens védelem és csatlakozás érdekében.

A fenntarthatóság beépítése az energia elosztásába döntő lépés. Több mint 50 éve a gázszigetelt kapcsolóberendezések (GIS) kén-hexafluoridot (SF6) használnak szigetelőgázként, kiváló szigetelési és ívoltási tulajdonságainak köszönhetően. Azonban az SF6 üvegházhatást okozó gázok globális felmelegedési potenciálja 23.500-szor nagyobb mint a CO2-é, és légköri élettartama 3200 év. Amint a világ felgyorsítja villamosítását, egyre több SF6 szivárog a légkörbe. 2002 óta az SF 6 koncentrációja a légkörben megduplázódott!

Jó hír azonban, hogy 2015-től az ABB bevált, SF6 mentes gázszigetelt kapcsolóberendezéseket indított el , hogy a közüzemi, ipari és infrastrukturális ügyfeleket zöldebb döntések meghozatalára ösztönözze a változó szabályozások és szabványok világában. Világszerte több mint 5000 SF6 nélküli kapcsolóberendezést telepítettek. Az ecoGIS portfóliójával az ABB segíti az ügyfeleket az SF6 mentes technológiára való áttérésben , és jelentősen csökkenti az energiaelosztás szén-dioxid-kibocsátását.

Az ABB folyamatosan fejleszt olyan megoldásokat, amelyek megkönnyítik az ügyfelek számára a zöldebb döntéseket. 2020-ban piacra dobta a PrimeGear ™ ZX0-t, a világ első kapcsolóberendezését, amely lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy zöld kapcsolószigetelő gázra váltsanak a kapcsolóberendezés élettartamának bármely pontján.

Az ABB kifejlesztette az SF6 mentes technológiát, és a társadalom számára nyújtott előnyök miatt az alapvető szabadalmakat mindenki számára ingyenesen megnyitották, így több kapcsolóberendezés-gyártó is használhatja ezt a technológiát.

A fenntartható mobilitás előkészítése - elektromos járművek

Az elektromos járművek globális értékesítése 2020-ban elérte a 3,24 milliót, és az előrejelzések szerint 2025-re az összes új jármű 30 százaléka elektromos lesz. Európában közel 1,4 millió akkumulátoros elektromos és plug-in hibrid elektromos járművet regisztráltak 2020 folyamán, 137 százalékkal többet, mint 2019-ben.

Az ABB globális e-mobilitási tapasztalataira építve, több mint 400.000 elektromos jármű töltővel, több mint 85 piacon telepítve, mára megalkotta a Terra High Power töltők legújabb generációját a fejlődő és gyorsan növekvő elektromos járművek piacára. Ideális autópálya-folyosói töltésekhez és EV-flottákhoz, és a tovább fejlesztett Terra HP töltő prémium élményt nyújt a fogyasztók számára, és számos testreszabási lehetőséget kínál a töltés üzemeltetőinek. Nagy teljesítményű, alacsony zajszint mellett a Terra HP legújabb generációja 5,3 méteres behúzható töltőkábellel rendelkezik, amely kényelmes hozzáférést biztosít a jármű bemeneteihez. Ezenkívül a megoldás teljes mértékben jövőbiztos a távoli szoftverfrissítéseknek és a ma, valamint a holnap töltési képességenek köszönhetően (az elektromos járművek széles kimeneti feszültségtartományát támogatja: 150 - 920 VDC). A töltőoszlop kompakt kialakítása optimalizálja a jármű körüli helyet és maximalizálja a helyszín elrendezésének rugalmasságát.

Az ABB piacvezető Terra High Power töltők legújabb generációja - Kép: ABB

Töltő elektromos járművekhez Kínában 

Mivel jelenleg Kína a legnagyobb szén-dioxid-kibocsátó, az e-mobilitás fejlesztése elengedhetetlen. Kína szén-dioxid-semleges célja hatalmas növekedési potenciált nyit meg a kapcsolódó iparágak számára. Kínában 4,49 millió akkumulátoros elektromos jármű rója az utakat, sőt Kína azt tervezi, hogy 2060-ig elérje a szén-dioxid-semlegességet. Ebben az ökoszisztémában az ABB megoldások, amelyek az elektromos járművek fejlesztéséhez szükséges infrastruktúrát támogatják, kritikus szerepet játszanak - hidat épít az elektromos hálózat, a megújuló energia és a töltőállomások között.

A 2021. évi Föld napján az ABB hivatalosan is piacra dobta Kínában a kompakt töltőjét, amely integrálja a gyorstöltőket és a kompakt másodlagos alállomást. Ez a megoldás innovatív módon ötvözi az ABB vezető elektromos elosztási és töltési technológiáit, és előre gyártott kábelek és egyéb kiegészítők révén csökkenti a földmunkák és a helyszíni üzembe helyezés 80 százalékát, ami lehetővé teszi az ügyfelek számára, hogy gyorsan töltőállomásokat építsenek, és támogassák Kínát a jövő fenntartható közlekedésének megteremtésében.

A környezet védelme a gázszivárgások ellen

A csővezetékek gyakran elérhetetlen terepen keresztezik az ipari és háztartási gázellátást. E hálózatok üzemeltetőinek biztosítaniuk kell csővezetékeik biztonságát, integritását és megbízhatóságát. Több ország olyan szabályozást hoz létre, amely a gázvezeték-üzemeltetőket arra készteti, hogy erre a célra fejlett szivárgás-felderítési technológiákat alkalmazzanak, mint például az USA 2020 PIPES törvény, amelyet 2020 végén lépett életbe. A szagtalan és láthatatlan gázszivárgások pontos felderítése azonban kihívást jelenthet, és drága. Az ABB legújabb kiegészítése az ABB Ability ™ mobil gázszivárgás-érzékelő rendszerhez, a HoverGuard ™ -hoz, minden eddiginél gyorsabban és megbízhatóbban szerepel. A sikeres járműalapú MobileGuard ™ és kézi MicroGuard ™ megoldásokra épülve a tömeg és méret csökkentése révén, amely lehetővé teszi az elemző megfelelő kereskedelmi pilóta nélküli légi járművekre (UAV) történő felszerelését. Így a legérzékenyebb, leggyorsabb robusztus felhőalapú összekapcsolt megoldásnak köszönhetően repülés közben van lehetőség a  földgázszivárgások kibocsátásának felderítésére, feltérképezésére, valamint felkutatására és számszerűsítésére.

Ez az érzékenység és sebesség lehetővé teszi a HoverGuard számára a szivárgások észlelését 40 méteres vagy magasabban történő repülés közben és 88 km/h-nál nagyobb sebességnél. Percenként 10-15-ször nagyobb földterületet fedhet le, ha olcsó kereskedelmi UAV-okkal működik.

Egy második lézer hozzáadásával, lehetővé tehető a szén-dioxid mérését, a kapott többgázos megoldás képviseli az első UAV-alapú rendszert, amely repülés közben számszerűsíti a három legfontosabb üvegházhatású gázt: a metán, a szén-dioxid és a vízgőz koncentrációját. Ez az ÜHG fluxusmérésnek nevezett alkalmazás hatalmas előrelépés a helyhez kötött megfigyelő állomások és tornyokhoz képest.

Az ABB legújabb kiegészítése az ABB Ability ™ mobil gázszivárgás-érzékelő rendszeréhez, a HoverGuard ™ -hoz - Kép: ABB

A nagy hatásfokú motorok változást hoznak

Becslések szerint a világ villamos energiájának 45% -át épületek és ipari alkalmazások villamos motorjainak hajtására  használják . Ezért a motorok élen járnak a hatékonyság növelése és a károsanyag-kibocsátás csökkentése érdekében tett globális erőfeszítésekben. 2020-ban az ABB piacra dobta az ultra-prémium kategóriájú ABB IE5 SynRM szinkron reluktancia motort, amely az állandó mágneses technológia előnyeit kínálja az indukciós motor egyszerűségével és szolgáltatásbarát jellegével. Ha a mai beépített ipari motorok 80 százalékát IE5 egységekkel cserélnék, akkor a becsült energia-megtakarítás egyenlő lenne Lengyelország energiafogyasztásával. 2021-ben az ABB Motion üzletága elindította az energiahatékonysági mozgalmat többéves kezdeményezésként, hogy felhívják a figyelmet a nagy hatékonyságú motorok és hajtástechnika óriási hatására az éghajlatváltozásban.

Ultra-prémium ABB IE5 SynRM - Fotó: ABB