Németország egyik legnagyobb kikötője parti energiarendszerével és felhőalapú fogyasztásfelügyeletével évente több ezer tonna szén-dioxid kibocsátásának szab gátat.

Kiel - Fotó: Karl JK Hedin

Kiel kikötője a Siemens Smart Infrastructure üzletágával valósít meg egy felhőalapú energia monitoring megoldást a tengerparton található  energiarendszerén, amelyet szintén a Siemens szállít és környezetbarát módon termelt energiával látja el a hajókat. Minthogy a kikötött vízi járművek kikapcsolják dízeles áramfejlesztőiket, a megoldás éves szinten több mint 8 ezer tonna CO2-vel csökkenti a tengeri szállítmányozás szénlábnyomát.

Az új energiafelügyeleti rendszer hálózatba kapcsolja az egész kikötőt, és a terület számos pontján, a parti energiarendszer üzemépületében, valamint az Ostseekai és a Schwedenkai rakpartokon is méri az energiafogyasztást, az adatokat pedig a Siemens MindSphere felhőalapú IoT platformján tárolja. Az üzemeltetők itt minden releváns adatot bárhonnét, bármikor elérhetnek és elemezhetnek, így a fogyasztást és az energiarendszer működését is monitorozhatják, a rendellenességek azonnali észlelésével, a hibák gyors elhárításával és a karbantartás jobb tervezésével elejét vehetik a leállásnak.

Minden adatot 7KM PAC műszerek gyűjtenek és a Powercenter 3000 IoT adatplatformon keresztül a MindSphere-be továbbítanak, az információkat pedig a megoldás beépített webszervere, illetve Sentron alkalmazása vizualizálja. A mobil eszközökön futó app modern kezelőfelületének köszönhetően betanulás nélkül, intuitív módon használható. A Siemens digitális energiafelügyeleti megoldása így rendkívül hatékonnyá, ökológiai és gazdasági szempontból is fenntarthatóbbá teszi az infrastruktúra működtetését.

Kiel kikötőjét kompjáratok kötik össze a skandináv és a balti országokkal, emellett számos turistahajó is innét indul útjára. A kikötő 2019-ben például 32 különböző turistahajót összesen 174-szer fogadott, ami mintegy 800 ezer fős utasforgalmat hozott. Ugyanebben az évben építette ki a Siemens a ma már 16 MVA teljesítményű parti energiarendszer első szakaszát a kikötő Norwegenkai rakpartján.

A projekt Kielt támogatja ambiciózus mestertervének megvalósításában, amellyel a város a klímaváltozás elleni küzdelem jegyében 2050-re teljesen CO2-semlegessé kíván válni.