Csaknem 228 millió forint vissza nem térítendő és 250 millió forint visszatérítendő európai uniós támogatásból indított kutatási projektet az Alteo Nyrt., az energiaszolgáltató új típusú akkumulátoros energiatárolót fejleszt.

Illusztráció - Fotó: Mika Baumeister

A társaság csütörtöki közleménye szerint a projekt keretében az Alteo a Kazincbarcikai Fűtőerőmű területén építi fel a második energiatárolóját, 5 megawattos (MW) teljesítménnyel. A kazincbarcikai akkumulátoros energiatároló kialakítása ugyanakkor eltér a jelenleg működő sztenderd piaci megoldásoktól.

A beruházás különlegessége, hogy nagy teljesítményű, energiatárolóra optimalizált akkumulátorok mellett elektromos autókhoz gyártott akkumulátorokat is beépítenek a rendszerbe - hívták fel a figyelmet. A pályázat keretében végzett kutatás-fejlesztési tevékenység a különböző paraméterű akkumulátorok egységesített fejlesztésére irányul.

A kutatási eredmények megnyithatják az utat a más területeken már megfelelő teljesítményre nem képes, de még kapacitással rendelkező akkumulátorok további hasznosítása felé is. Így például hozzájárulhatnak ahhoz, hogy az elektromos autók elhasználódott akkumulátorainak villamosenergia-tároló rendszerekben történő további hasznosítása kidolgozott folyamattá válhasson - jelezte az Alteo.

A kivitelezési munkák júniusban indulnak, a projekt zárása jövő januárban várható.

Az Alteo Nyrt. árbevétele 29 százalékkal, nyeresége 116 százalékkal nőtt 2020-ban, az árbevétel 32,9 milliárd forint, a nettó eredmény 591 millió forint volt. A működési eredmény 55 százalékos növekedéssel több mint 2,5 milliárd forintra, az EBITDA (kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredmény) 46 százalékkal emelkedve 5,5 milliárd forintra nőtt.