A fejlesztés során új premix-, koncentrátum- és tápüzem készül el két év alatt. Az 5 milliárd 98 millió forint összértékű beruházást az állam 1 milliárd 682 millió forint vissza nem térítendő támogatással segítette.

Illusztráció - Fotó: Oriol Pascual

A Vitafort Zrt. történelmének eddigi legnagyobb beruházása teljesen zöldmezős lesz - mondta Kulik Zoltán, a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Mint kifejtette, a takarmánygyártás teljes vertikumát lefedő, új gyártóbázist építenek fel a cég 12 hektáros dabasi telephelyén. A gyártás jelenleg sok logisztikai folyamatot igénylő, több különálló egységként működő üzemben történik.

A beruházásnak köszönhetően Dabason épül Közép-Kelet-Európa legmodernebb takarmánygyára. A 2021 szeptemberi alapkőletételt követően a gyártás várhatóan 2023. januárjában indulhat meg. "A-Z ÜZEM 4.0" elnevezés utal a high-tech robottechnikás megoldásokra, valamint arra, hogy a Vitafort Zrt. A-Z -ig, valamennyi termékét, a most épülő üzemében fogja a jövőben előállítani. Kapacitása éves szinten 100 ezer tonna lesz, amely tápegyenértékre vetített 1,5 millió tonna kész keveréktakarmány előállítására ad lehetőséget.

Az új üzemben 0,2 %-os egységes premixektől, a koncentrátumokon át, kész keveréktakarmányt és tápszereket is gyártanak majd. Az 5 800 négyzetméter hasznos területen, 9 szinten felépülő,  csaknem 40 méter magas ultramodern gyártóbázison a takarmánygyártás teljes folyamata integráltan valósul meg:  

  • Zárt rendszerű, kötött pályás konténeres anyagmozgató rendszere lehetővé teszi a gyógyszer-kontamináció mentes gyártást
  • A legkorszerűbb technikai megoldások, robotliftek, nagyfokú automatizálás biztosítják a számítógép vezérelte gyártás teljes körű nyomon követhetőségét
  • "A-Z ÜZEM 4.0" több mint 600 tonna alapanyag befogadására alkalmas tartálycsoportot foglal magába, a készáru tartály rendszer egyidejűleg akár 30 különféle késztermék kezelésére alkalmas

A társaság célja a beruházással nem a termelés növelése, inkább a versenyelőnyre fókuszálnak meglévő piacaikon, ahogyan a milliárdos kutatás-fejlesztési programjaikkal is. A fejlesztésnek köszönhetően a ma mintegy 2000 féle végterméket előállító Vitafort Zrt. az egyes állatokra egyedenkénti takarmányozást nyújthat majd, akár az automatizált, robotizált istállók irányába.

A teljesen robotizált takarmánykiosztás ugyanis az elkövetkező években egyre inkább előtérbe kerül majd, s erre a Vitafort Zrt. elsőként kíván felkészülni az országban - hangsúlyozta a Vitafort Zrt. vezérigazgatója. Kulik Zoltán hozzátette: a beruházás a nagymértékű integráció mellett rendkívül fejlett, Európában is csak 2-3 helyen létező robotizációval is jár majd.

A Vitafort cégcsoporton mintegy 400 főt alkalmaz, akiknek a munkájára továbbra is szükség lesz. A Vitafort Zrt. vállalja, hogy a támogatási szerződés fenntartási időszaka alatt az árbevételét és a személyi jellegű ráfordításait együttesen 30 %-al növeli. A beruházás egyúttal kiemelkedő karrier lehetőségeket is kínál a régióban élő munkavállalók számára.

A beruházással egy olyan modern takarmányüzem létesül Magyarországon, amely a jelenleginél jóval nagyobb termelési potenciál ellenére kisebb környezetterheléssel fog működni. A beruházás fontos eleme a cég növekedési stratégiájának, hazai piaci részesedése növelésének, valamint export lehetőségei bővítésének. A termelő kapacitás lehetővé teszi, hogy nem csak a magyar állattenyésztőket látja el kiemelkedő minőségű termékekkel, hanem új exportpiacokat is megcélozhat.

A nyolc gazdasági társaságot összefogó Vitafort cégcsoport árbevétele az elmúlt öt évben 50 százalékkal, 31 milliárd forintra nőtt. A cégcsoport éves szinten 980 ezer tonna tápegyenértéket értékesít belföldön, növénytermesztést 1800 ha-on folytat, gabonakereskedelme 300 ezer tonnát tesz ki, továbbá 30 ezer hízót, 8 millió liter tejet termel, a laboratóriumokban 12 ezer mintát vizsgál, 180 ezer paraméterrel. Világszerte 18 országban van jelen, Moldáviában 30, Romániában 25, Ázsiában 15 éve.