A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) és a Magyar Mérnöki Kamara (MMK) együttműködésével tovább fejlődhet a hazai energiahatékonysági kötelezettségi rendszer - közölte a hivatal.

Illusztráció - Fotó: Artem Kniaz

A tájékoztatás szerint Horváth Péter János, a MEKH elnöke kedden a rendszer új elemeinek elkészítéséről írt alá szerződést Wagner Ernővel, a kamara elnökével.

Az új Nemzeti Energiastratégiában és a Nemzeti Energia- és Klímatervben Magyarország vállalta, hogy az ország végsőenergia-felhasználása 2030-ban nem haladja meg a 2005-ös értéket. A 2021-től 2030 végéig tartó időszakra vállalt kötelezettség évi 7 PJ új megtakarítás kitűzésével érhető el. A kitűzött cél elérését segíti az idén januártól hatályos energiahatékonysági kötelezettségi rendszer.

A rendszer lényege, hogy a villamos energia és a földgáz kiskereskedelmi és egyetemes szolgáltatók, továbbá a közlekedési célú üzemanyagot értékesítő vállalkozások olyan programokat és intézkedéseket hajtsanak végre, amelyek a végfelhasználó oldalán igazolt energiamegtakarítást eredményeznek.

Az energetikai hivatal és a mérnöki kamara nem először dolgozik együtt az energiahatékonysági kötelezettségi rendszer tökéletesítésén, korábban a kamara bevonásával készült el az a katalógus, amely a leggyakoribb energiahatékonyság-javító intézkedések elszámolását megkönnyítő jegyzéket tartalmazta.

A közlemény szerint Horváth Péter János, a MEKH elnöke kiemelte: a kamara feladata most az lesz, hogy a rendszert az eddigi gyakorlati tapasztalatokhoz igazítsák, új elemekkel egészítsék ki az energiahatékonysági intézkedések jegyzékét, és olyan részletes műszaki számítási módszertanokkal és példákkal ellátott új adatlapokat dolgozzanak ki, amelyek segítik a hivatal és a kötelezettek munkáját.

A kamara szakembereinek egyebek mellett olyan eljárásokkal kapcsolatos energiahatékonysági intézkedések elszámolhatóságát kell kidolgoznia, mint a transzformátor-korszerűsítés, hidraulikai beszabályozás, fázisjavítás villamosberendezések betáplálási pontján vagy ablakok direktsugárzás védelme.

Wagner Ernő, az MMK elnöke jelezte, hogy a kamara folyamatosan figyelemmel kíséri a kötelezettségi rendszer gyakorlati megvalósulását, így szakembereiknek pontos képe van arról, milyen elemekkel érdemes bővíteni és naprakészebbé tenni a rendszert.

Az új adatlapok és intézkedések kidolgozása mellett a kamara azt is vállalta, hogy a hivatal szakembereit workshopok keretében is tájékoztatja az új intézkedések és számítási módszertanok gyakorlati hátteréről - olvasható a MEKH közleményében.

A MEKH az MMK-val folytatott közös munkát a Széchenyi 2020 Energiahatékonysági kötelezettségi rendszer beindításának ösztönzése című pályázat támogatásával kívánja finanszírozni.