Gulyás Gergely múlt csütörtöki kormányinfón tett nyilatkozata szerint kiváltható lehet a gázfűtés split klímával, valamint a kormány támogatná is ezek beszerzését, azonban, ha tömegek állnának el a gázról a klímás fűtésre nagy eséllyel nem bírná el a hálózat.

Illusztráció: Pixabay

Az RTL Híradó megkeresésére Balogh József energetikai szakértő azt nyilatkozta, hogy villamosenergia-hálózat nincs felkészítve arra, hogy az eddiginél is többen kezdjenek el klímával fűteni.

Bekk Róbert klímaszerelő elmondása szerint a pécsi üzletében padlótól plafonig állnak a klímás dobozok. Úgy tapasztalja, hogy az energiaárak megemelkedése óta jelentősen megnőtt a kereslet az úgynevezett split klímára, amely fűtésre is alkalmas. Róbert azt mondta, hogy régebbi ügyfelei arról számoltak be, hogy a klímával történő fűtés a gázhoz képest negyedébe kerül.  Ha hinni lehet a számításoknak, akkor később akár tizedébe kerülhet – mondta a klímaszerelő. Azt is hozzátette, hogy van olyan klíma, ami csak kiegészítő fűtésre alkalmas, de léteznek olyanok is, amelyek akár mínusz harminc fokban is jól teljesítenek.

A múlt csütörtöki kormányinfón Gulyás Gergelyt arról kérdezték, hogy lesznek-e újabb lakossági energiahatékonysági pályázatok, például háztartási gépek cseréjére. A Miniszterelnökséget vezető miniszter ennek kapcsán beszélt a split klímákról is, amelyek szerinte a gázfűtés kiváltására a legalkalmasabb eszközök.

Balogh József energetikai szakértő szerint azonban a mai magyar elektromos elosztó rendszer nem alkalmas arra, hogy elbírja, ha tömegesen állnak át a split klímás fűtésre.  Ha egyszerre túl sokan kapcsolják be a split klímát az ellátásbiztosítási gondot jelenthet.

A szakember szerint az ország legtöbb pontján a villamosenergia-hálózat állapota elavult, nincs felkészülve nagyobb terhelésre.