Egy olyan hordozható, biztonságos berendezést sikerült elkészíteniük a Brigham Young Egyetem (BYU) munkatársainak, ami az atomerőművek működési elvén alapszik.

Fotó: Brooklyn Jarvis Kelson/BYU Photo

Matthew Memmott, a Brigham Young Egyetem (BYU) professzora szerint az atomenergia rendkívül biztonságos és megfizethető, ha helyesen csinálják. Az intézmény falaki között megálmodott miniatűr atomreaktort is így jellemezte. Állítása szerint biztonságosabb nukleáris energiatermelést tesz lehetővé a fejlesztés, ráadásul károsanyag-kibocsátással sem jár.

A világ legtöbb országában található reaktorok többsége a rendszer hűtéséhez vizet használ, úgynevezett könnyűvizes típusú. Az anyagtároláshoz használt elemek túlmelegedhetnek abban az esetben, ha nem áll rendelkezésre elegendő víz, ami akár az egész létesítmény olvadásához vezethet, és ez rendkívül veszélyes.

A BYU tudósai által bemutatott megoldás abban tér el a fent említettől, hogy a radioaktív elemeket olvadt sóban tárolja. (A só olvadási hőmérséklete kb. 550 Celsius-fok.) A reakció során keletkező termékek is nagyobb biztonságban vannak a sóban a szakértők szerint. Továbbá a sóból olyan értékes elemek is kivonhatók, mint a kobalt-60, az arany, a platina és a neodímium. A rendszer leglényegesebb tulajdonsága pedig az, hogy a működés során használt olvadt só teljes mértékben újrafelhasználható. Az értékes elemek kivonását követően rájöttek arra, hogy az oxigént és a hidrogént is el tudják távolítani – mondta Memmott. Ezzel az eljárással a sót újra teljesen tisztává és felhasználhatóvá tudják tenni.

Általában körülbelül 10x10 méteres egy szabványos atomerőmű magja, viszont védőzónát is kell építeni a sugárzás kockázatának csökkentése érdekében. Ennél jóval kisebb a BYU tudósai által tervezett mikroreaktor, továbbá hordozható is, tehát akár egy teherautó platóján is elférne – állították. Ráadásul ez esetben védőzónára sincs szükség, mivel nem áll fenn az olvadás veszélye.

A kutatócsoport szerint akár 1000 átlagos amerikai otthon energiaellátásához elegendő energiát tudna termelni a mikroreaktoruk.