A Siemens szélerőmű flottájának csúcsmodellje lehet a végső típus-jóváhagyási vizsgálaton áteső 7 megawattos tengeri szálturbinája. Jelenleg a prototípus energiaátviteli hálózat teljesítményével, minőségével és biztonságos működésével kapcsolatos jellemzőket tesztelik.

siemens szélturbina

Kép: Siemens

Az SWT-7.0-154 turbina típusalkalmassági-tanúsítvány megszerzése a fejlesztési folyamat utolsó mérföldkövét jelezi, ezzel lehetővé téve az ügyfelek számára, hogy meghozzák a tengeri szélerőmű projektekkel kapcsolatos végső beruházási döntéseiket. Míg a 2015 nyarán üzembe helyezett első prototípust kezdetben a végső típus alkalmassági tanúsítvány megszerzéséhez használták, a mérnökök most már mindkét prototípussal gyorsított ütemben tesztelhetik az energiaátviteli hálózat összes jellemzőjét, mint például a teljesítményt, minőséget és biztonságot.

Míg a generátor állandó mágneseivel és szegmenseivel, valamint a transzformátorral kapcsolatos korszerűsítésekre kizárólag a nagyobb kimenő teljesítmény miatt volt szükség, a Siemens megújított integrált vezérlő rendszere a továbbfejlesztett teljesítmény átalakítóval lehetővé teszi, hogy a turbina még rugalmasabban reagáljon a feszültség és frekvencia változásaira, ugyanakkor teljesítse az energiaátviteli hálózatra előírt legszigorúbb nemzetközi követelményeket is.