A francia államfő is megerősítette a bejelentést miszerint a legrégebbi francia atomerőművet hamarosan be fogják zárni.

atomerőmű bezárás

A bezárásra ítélt erőmű 1977-ben kezdte meg a működését. Az öt évvel ezelőtti vizsgálat után meghosszabbították az egység üzemidejét tíz évvel, azonban ezt az intervallumot már nem várja meg a francia kormány.

A bezárásról további információkat fognak közölni a Franciaország energetikai átmeneteltéről tartandó környezetvédelmi konferencián, azonban a bezárás pontos időpontja még nem ismert. A konferencián a Párizsban aláírt klímavédelmi egyezmény teljesítésének feltételeivel foglalkoznak majd.

A francia lakossági energiafelhasználásának 75%-át nukleáris energiából biztosítják, azonban ez az arányt 50%-ra fogják csökkenteni. A kitűzött vállalást főként a megújuló energiák rohamos terjesztésével szeretnék elérni. A megújuló energiák terén Franciaország a 16. helyen álla az európai rangsorban.

Ezzel párhuzamosan megkezdik a többi régi erőművek leállításának lehetőségét is vizsgálni. A bezárások egy előre meghatározott menetrend szerint fognak lezajlani. Kihangsúlyozták, hogy mindenképp szemelőt tartják majd az ott dolgozók, a környezet és a klímavédelem érdekeit is. A bezárások kártérítéssel is járnak majd, hiszen az államnak meg kell fizetnie az erőmű részvényeseinek veszteségét.