Az energiatőzsdék működéséről tanácskozott a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal székházában kedden az Energiaszabályozók Együttműködési Ügynökségének (ACER) igazgatója, valamint hazai és nemzetközi szakemberek. Dorkota Lajos, a MEKH elnöke külön egyeztetés keretében tárgyalt az ACER igazgatójával Magyarország regionális energiakereskedelemben betöltött szerepéről.

tőzsde
Egyre hatékonyabban működik a szereplők állítása szerint – fotó: casino.org

Alberto Pototschnig, az ACER igazgatója a nagykereskedelmi energiapiacok integritásáról és átláthatóságáról szóló európai uniós rendelet (REMIT) végrehajtásának tapasztalatairól beszélt. Előadásában felvázolta a REMIT 2011-es elfogadás óta elért eredményeket. Az elmúlt öt évben az ACER és a tagállami hatóságok is azért dolgoztak, hogy létrejöjjön egy olyan rendszer, ami a világon egyedülálló hatékonysággal felügyeli az energiapiacokat.

A körülbelül 11 ezer piaci szereplő európai szintű regisztrációja és az általuk kötött majdnem napi 1 millió tranzakció ACER részére történő jelentése adják az alapot az ACER és a tagállamok mindennapi munkájához, ami magában foglalja a piacfigyelést és a piaci visszaélések elleni fellépést is.

Janez Kopac, az Energia Közösség Titkárságának igazgatója előadásában kiemelte, hogy az Energia Közösség tagállamai és az Európai Unió közötti együttműködés keretében fontos szerepet töltenek be azok az uniós tagállamok – így Magyarország is –, amelyek közvetlenül határosak az Energia Közösséggel.

energiatőzsdeBalról jobbra: Nyikos Attila, Dorkota Lajos, Alberto Potorching – fotó: MEKH

A konferencia egyik célja éppen az volt, hogy lehetőséget biztosítson arra, hogy a régió tőzsdéinek képviselői találkozhassanak, és átfogóbb képet kapjanak a jelenlegi piaci folyamatokról, ezáltal megteremtve a hatékonyabb együttműködés lehetőségét, amely a régiós piacok fejlődését szolgálja.

Dorkota Lajos, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal elnöke külön találkozón egyeztetett az ACER igazgatójával, és az Energia Közösség Titkárságának igazgatójával a regionális energiatőzsdék együttműködéséről, hazánk szerepéről az energiapiacok működésében.