Az Alteo csoport 41 százalékkal, 9,549 milliárd forintra növelte árbevételét az idei első kilenc hónapban a múlt évi bázisidőszakhoz képest, kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredménye (EBITDA) pedig 141 százalékos növekedéssel 2,116 milliárd forintra emelkedett – közölte az Alteo az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint a csoport 961 millió forint nettó eredménnyel zárta az első háromnegyedévet. Az árbevétel 22 százaléka származott villamosenergia-kereskedelemből, míg az energiatermelés 58 százalékát adta az árbevételnek. A külső partnereknek nyújtott üzemeltetési és karbantartási szolgáltatások részesedése a mutatóból már elérte a 14 százalékot – ismertették.

A vállalat októberben indította el földgáz-kereskedelmi üzletágát. A Sinergyvel kibővült portfólió éves EBITDA termelő kapacitása az időjárási viszonyok és az energiapiaci trendek függvényében 2-2,5 milliárd forint között ingadozhat éves szinten, az első kilenc havi teljesítmény alapján idén a sáv tetején lesz az eredmény – idézi a közlemény ifj. Chikán Attilát, az Alteo csoport vezérigazgatóját.

A vezérigazgató tájékoztatása szerint a csoportban a részvénykibocsátás révén bevont források befektetésén dolgoznak, a szóba jöhető projektek értékelése és a befektetési döntések előkészítése a vállalat stabil működtetése mellett a legfontosabb feladat.

alteoAz Alteo üzemelteti a győri ipartelepet hőenergiával ellátő erőművet is – fotó: alteo.hu

Az Alteo csoport hazai tulajdonban lévő komplex energetikai szolgáltató, üzleti aktivitása kiterjed a megújuló és hagyományos erőforrásokon alapuló energiatermelésre, az energia kis- és nagykereskedelemre, valamint a komplex ipari smart energy management szolgáltatások területére.

A vállalat 2015-ös árbevétele meghaladta a 10 milliárd, nettó eredménye pedig az 1 milliárd forintot. A társaság részvényei 2010. október 11-e óta vannak jelen a Budapesti Értéktőzsdén. A vállalat 2016-ban nyilvános részvénykibocsátást hajtott végre, amelynek során részvényei közkézhányadát négyszeresére növelte, miközben csaknem 1,4 milliárd forintnyi tőkeemelést hajtott végre – közölték.

Az Alteo részvényei a standard kategóriában forognak. Legutóbbi záróáruk 4630, az elmúlt egy évben a legmagasabb ár 5200, a legalacsonyabb pedig 3800 forint volt.