Két kínai cég is érdeklődik Csernobil szebb napokat látott városa iránt. Sikeres engedélyezés esetén akár már 2017-ben elkezdhetik építeni a telepet.

csernobilTalán egyszer majd újra fognak itt lakni – fotó: marketwatch.com

A China National Complete Engineering Group, valamint a CGL Group egyik leányvállalata, a CGL System Integration Technology közösen építene egy 1GW teljesítményű naperőművet, méghozzá a sugárzásveszélyes zónán belül.

"A felbecsülhetetlen társadalmi és gazdasági előnyökön túl, a projekt segítene a régebben megrongálódott környezet helyreállításában a zöld, megújuló energiaforrások segítségével. Örömmel segítenénk ukrán kollégáinkkal közösen helyreállítani a helyi közösségeket is" – nyilatkozta Shu Hua, a CGL-SI igazgatója.

Az ukrán kormányzat eredetileg is szeretett volna energiaforrásokat telepíteni az elhagyatott területre. "Az olcsó terület, illetve a rendelkezésre álló napsütéses órák száma biztos alapokat tud nyújtani a projekt számára. Ráadásul a projekt lehetővé tenné az elhagyatott nagyfeszültségű hálózat újrahasznosítását is" ­– összegezte Ostap Semerak, az ukrán környezetvédelmi miniszter.

A projekt fővállalkozója a CCEC lenne, a CGL pedig a paneleket szállítaná, illetve tervezéssel és tanácsadással segítené a munkát. Ha sikerül megállapodni az érintett feleknek, akkor akár már 2017-ben elkezdhetik építeni a telepet.