Az atomenergiáról szóló magyarországi törvénymódosítás miatt tiltakozott az osztrák Zöldek pártja hétfőn tartott sajtótájékoztatóján. Indoklásuk szerint a változtatás veszélyt jelent Ausztria nukleáris biztonságára.

paksAz osztrák párt elnöke szerint a paksi atomerőmű "különösen veszélyes" – fotó: pixeltv.hu

A magyar Országgyűlés december 6-án fogadta el az atomenergiáról szóló törvénymódosítást. A Zöldek pártjának elnöke, Eva Glawischnigl felszólította az osztrák külügyminisztert és a környezetvédelmi minisztert, hogy Ausztria nukleáris biztonságának érdekében együtt lépjenek fel a kérdésben és érjék el az Európai Bizottságnál, hogy vizsgálatot kezdeményezzenek.

Eva Glawischnigl arról beszélt, hogy mindez precedens értékű lehet a többi uniós tagállam számára, amennyiben lehetséges az uniós jog szerint függetlenként működő atomenergia ügynökség megkerülése.

A pártelnök emlékeztetett, hogy a szerinte "különösen veszélyes" módon épített paksi atomerőművet két új reaktorral bővítik. Glawischnig kifogásolta, hogy az erről szóló megbízást pályázati kiírás nélkül ítélték oda az orosz Roszatomnak.

Michel Reimon a párt uniós parlamenti képviselője a sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy a szóban forgó információkat eljuttatta Jávor Benedek, a Párbeszéd Magyarországért európai parlamenti képviselője számára.