A világon először állított elő 3D-nyomtatóval atomerőmű-alkatrészt a Siemens. A német konszern a szlovéniai krskói atomerőmű tűzvédelmi rendszerének egyik szivattyújához készített járókereket ezzel az új technológiával.

siemens 3dAz új alkatrész 2017 január óta üzemel gond nélkül – fotó: SIEMENS

A 108 milliméter átmérőjű részegység, amely a reaktor 1981-es üzembe helyezése óta folyamatosan működött, már cserére szorult, ám a gyártó vállalat már nem létezik. Ezért a Siemens szlovéniai szakemberei úgynevezett „fordított tervezéssel”, azaz a meglévő elem leképezésével elkészítették el annak digitális másolatát, és ennek alapján gyártották le az új járókereket a konszern svédországi Finspangban működő, additív gyártással foglalkozó üzemében.

Az új alkatrész 2017 január óta üzemel gond nélkül az erőművi szivattyúban. Az üzembe helyezést megelőzően alapos, több hónapon át tartó minőségi próbának tették ki az alkatrészt, amiről bebizonyosodott, hogy egyes mutatóiban még jobb is, mint az eredeti volt.

Háromdimenziós (3D) nyomtatással műanyag- és fémtárgyakat lehet előállítani közvetlenül a tervadatok alapján úgy, hogy lézer segítségével rétegről rétegre „építik fel” az adott darabot. Az adatokat akár létező termék szkennelésével is meg lehet kapni. A fém alkatrészeket számos anyagból lehet előállítani, például titánból, rozsdamentes acélból vagy rézből is. A finspangi Siemens-gyár 2009 óta működik. Atomerőmű számára most gyártott először alkatrészt, de bocsátott már ki additív technológiával készült gázturbinaelemet is, 2016-ban például ilyet szállítottak a csehországi Brno erőművébe.