A legenda szerint Prométheusz lopta el a tüzet az istenektől az emberek számára, és bár őrá nézve ennek nem lett jó vége, kései utódai ma sem nyugszanak: a Napot akarják a Földre hozni.

A tudósok már hatvan éve állítják: csupán idő kérdése, hogy mikor sikerül beindítani az első önfenntartó földi termonukleáris fúziós reaktort. Jelenleg a fúziós villamosenergia-termeléséhez vezető út legfontosabb állomása a dél-franciaországi Cadarache-ban épülő ITER (International Termonuclear Experimental Reactor), amely a világ legnagyobb, nemzetközi összefogásban épülő fúziós berendezése.

A már sokak számára ismert, jelenlegi tervek szerint a berendezés első működése, az első érdemi kísérlet 2025-2030 körül várható. Ezt követően 2040-re, de inkább 2050-re teszik az első olyan fúziós erőmű létrehozását, amely a villamosenergia-hálózatba is képes lesz energiát betáplálni. A fúziós erőművek működéséhez nagyon kevés üzemanyagra van szükség. 100 kg deutérium (amely 2800 köbméter tengervízből nyerhető ki) és 150 kg trícium (amely 10 tonna lítium feldolgozását igényli) egy 1000 MW villamos teljesítményű erőmű egyévi működéséhez elegendő.

Ha ezt egy ugyanilyen teljesítményű szénerőművel helyettesítenénk, akkor közel 2,5 millió tonna jó minőségű feketeszenet kellene elégetni, amely közel 6,5 millió tonna szén-dioxid-kibocsátást jelentene. A globális klímavédelmi célok elérése érdekében ugyanakkor rendkívül fontos, hogy a szén-dioxid-kibocsátást a lehető legnagyobb mértékben képes legyen az emberiség csökkenteni.