Az alapvető jogok biztosa a jövő nemzedékek érdekeinek szempontjából is előnyös beruházásnak nevezte a paksi atomerőmű hűtővizének fűtési célú felhasználását csütörtöki, Tolna megyei látogatásán.

paks vízAz atomerőművet a Duna látja el hűtővízzel – fotó: Ficsor Márton / alfahir.hu

Székely László szekszárdi sajtótájékoztatóján elmondta: örömmel értesültek arról, hogy a közeljövőben megvalósulhat az a projekt, amelynek keretében Szekszárd távfűtését az atomerőműben használt hűtővízzel látják el. Hozzátette: a tervezett beruházás csökkenti azt a maradványhő-szennyezést, amelyet az erőmű okozott a Duna 8-10 kilométeres szakaszán, és környezetbarát módon olcsóbbá teszi a fűtést a lakosságnak.

Az alapjogi biztos beszámolt arról, hogy kétnapos, Tolnában tett látogatásán felkereste a fogyatékossággal élőket gondozó, szekszárdi Hétszínvilág Otthont és a Tolna Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetet, amelyek szavai szerint példaértékűen működnek. Ismertetése szerint tavaly országosan 8399 – jellemzően oktatással, egészségüggyel, szociális ügyekkel kapcsolatos – panasz érkezett az alapvető jogok biztosához, ezek közül 67 Tolna megyéből. Az utóbbi két nap alatt nyolcan keresték fel a hivatal munkatársait panasszal.

Bándi Gyula a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó biztoshelyettes fontosnak nevezte, hogy a paksi atomerőmű és Szekszárd közötti távvezeték nyomvonala minél kisebb környezeti terhet jelentsen. Kijelentette: a hulladékkezelés a nukleáris létesítmények biztonságának egyik kulcskérdése, és az atomerőmű kapacitás-fenntartó beruházása csak úgy kezdődhet el, ha a hulladékkezelés megoldható.

A bátaapáti kis- és közepes aktivitású hulladékok tárolójában tett látogatásáról azt mondta: a létesítmény megnyugtatóan, "patikatisztasággal" működik. Kérdésre válaszolva jelezte, hogy tájékozódni fog a paksi atomerőműben tárolt hulladékokról és a Mecsekben tervezett, nagy aktivitású radioaktív hulladéktároló előkészületeiről is.