Az utóbbi öt évben rekordnak számító mennyiségű földgázt, 38,26 milliárd köbmétert szállított az év első öt hónapjában az orosz Gazprom gázvállalat ukrajnai gázvezetékeken keresztül az Európai Unióba – adta hírül csütörtökön az Ukrtranszhaz ukrán gázszállító vállalat.

gazpromA Naftohaz képvselői nem akartak oroszországi helyszínen tárgyalni – fotó: energypost.eu

A sajtóközlemény szerint ez 22 százalékkal haladja meg az előző év hasonló időszakában szállított gáz mennyiségét, és 64 százalékkal a 2015 első öt hónapjáét, továbbá csaknem 9 milliárd köbméterrel haladja meg a 2013-2016 január és májusa közöttit. Az ukrán vállalat információi alapján a Gazprom más útvonalakon történt szállításai az említett időszakban a korábbiakkal egyező mennyiségűek voltak.

Ez az Ukrtanszhaz szerint azt jelenti, hogy az európai uniós országok változó, illetve növekvő igényeit a Gazprom a nagy áteresztő képességű és a szállítás tekintetében rugalmasan üzemeltetésű ukrán gázvezetékeken keresztül elégíti ki.

A liga.net ukrán hírportál a hírrel kapcsolatosan emlékeztetett: a Gazprom a napokban meghívta a Naftohaz vállalat vezetőit hogy tárgyaljanak az EU-ba irányuló gázszállítások jövőbeli feltételeiről. A Naftohaz ugyanakkor azt a választ adta, hogy Oroszország területe elfogadhatatlan számára a találkozó helyszíneként. Az ukrán vállalat hozzátette, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni a Gazprom képviselőivel Brüsszelben, vagy bármely európai uniós tagállamban.