Leállították a VC Summer atomerőmű két új blokkjának építését az egyesült államokbeli Dél-Karolinában. Pedig az 1970-es évek vége óta ez volt az egyik első ilyen beruházás az USA-ban, amiben egy évtizede, az előkészületek kezdetekor még sokan az amerikai atomenergetika újjáéledésének első jelét látták.

Azóta azonban az Egyesült Államokban kiteljesedett a palagáz-forradalom, Japánban baleset történt a fukusimai atomerőműben, Donald Trump amerikai elnök kormányzata pedig visszafogja a klímaváltozás megfékezését célzó intézkedéseket – írta a fejleményről szóló beszámolójában a Reuters hírügynökség.

A két tulajdonos társaság, az 55 százalékos részesedéssel rendelkező South Carolina Electric & Gas (SCE&G) és a többi részvényt birtokló állami közműcég, a Santee Cooper bejelentette, hogy felhagy a hányatott sorsú projekttel, amelyre már több mint 9 milliárd dollárt költöttek, ám a készültségi foka a Reuters híre szerint még negyven százalékos sincs, míg a Power című amerikai energetikai magazin által idézett adatok 64 százalékról szólnak.

vc summerLeállították a munkálatokat – fotó: SCANA Corp.

Noha az eredeti tervek szerint 2018-ban és 2019-ben kellene beindítani a két blokkot, a sajtóban megjelent értékelések azt írják, hogy 2021 előtt erre semmiképpen sem kerülhet sor, de van olyan előrejelzés is, amely a legjobb esetben 2023-2024-re teszi a start időpontját. A költségek elérhetik a 24-25 milliárd dollárt, ez pedig különböző számítások szerint legalább 75 százalékkal lépi túl ez eredeti büdzsét, sőt a The New York Times cikke több mint kétszeres kiadásnövekedésről ír.

A kivitelezéssel a Westinghouse Electricet, a Toshiba japán holding amerikai atomenergetikai leányvállalatát bízták meg, és annak AP1000-es típusú blokkok épültek volna meg. Az építkezést azonban számos probléma kísérte. A munkálatok például még az előtt megindultak, hogy a Westinghouse véglegesítette volna ezt az AP1000-es blokktípust, és menet közben több változtatást is végre kellett hajtani – írta ugyancsak a The New York Times, a Reuters pedig az építési problémák mellett a felügyeleti szervekkel folytatott vitákról és a munka gyenge minőségéről is említést tesz. Mindez a határidő csúszásához és a költségek növekedéséhez vezetett, a Westinghouse-nak pedig súlyos veszteséget okozott, ami miatt az idén márciusban csődöt jelentett a cég.

„Sok tőlünk független tényező megváltozott azóta, hogy belevágtunk a projektbe. A munkálatok leállítása a legkevésbé kívánatos változat, de ez az egyetlen helyes dolog, amit most tehetünk” – mondta Kevin Marsh, a SCANA Corporationnak, azaz az SCE&G anyavállalatának az ügyvezetője. Leighton Lord, a Santee Cooper igazgatósági elnöke azt hangoztatta, hogy a cégük az energiatermelés diverzifikálása mellett száll síkra, készen állt közreműködni „a csaknem harminc éve bóbiskoló” amerikai atomenergetika újraélesztésében, de a két blokk befejezésének végső költségei „mérhetetlenül nagy terhet” rónának a fogyasztóikra.

A VC Summer mellett folyamatban van egy másik amerikai Westinghouse-projekt, a georgiai Vogtle atomerőmű újabb két blokkjának az építése is, amely egy a Southern Company vezette konzorcium megrendelésére zajlik. Ott folytatódnak a munkák, ám egyes szakértői vélemények szerint a dél-karolinai leállás növeli az esélyét annak, hogy végül Georgiában is hasonló döntés születik.