A Siemens Power and Gas divízió részeként működő Dresser-Rand üzletág két megrendelést kapott energiatermelő berendezések szállítására a CNOOC Limited (Kína tengeri olajmezőket hasznosító nemzeti vállalkozása) két projektjéhez. A CNOOC Limited a Penglai 19-3 olajmező projekt esetén szerepel megbízóként, míg a Dongfang 13-2 földgázmező hasznosítási projektnél a Harbin Guanghan Gas Turbine Co., Ltd (HGGT) az ügyfél.

Az 1999-ben felfedezett Penglai az egyik legnagyobb tengeri olajmező Kínában. Az olajmező a Pohai-öbölben található. A leszállítandó termékek között szerepel két SGT-A30 RB (korábbi nevén Industrial RB211 GT62) energiatermelő egység a Penglai projekt platformjához. A Penglai olajmezőhöz rendelt, ISO besorolás szerint a 30 MW névleges teljesítmény osztályba tartozó SGT-A30 RB turbinák jelentik az első tengeri hasznosítású aeroderivatív (repülő hajtóművön alapuló) gázturbina csomagot, amit a Dresser-Rand üzletág eladott a CNOOC Limited számára.

cnoocA tengeri platform SGT-600 turbinákat fog kapni – fotó: hcalgaryherald.com

Az SGT-A30 RB gázturbina rövid szállítási időket lehetővé tevő kiforrott termék, ami ideális választás egy projekt kockázatainak minimális szintre csökkentéséhez. A nagy kimenő teljesítményű turbinával költséghatékony megoldások valósíthatók meg a komoly kihívást jelentő tengeri alkalmazások esetén. A több mint 40 évnyi műszaki fejlődés eredményeként kialakult Industrial RB211 turbinát már több mint 800 helyen telepítették szerte a világon, a teljesített üzemórák száma pedig meghaladja a 37 milliót.

A 2012-ben felfedezett Dongfang mező egy nagynyomású és magas hőmérsékletű földgázmező a Kínai-tenger déli részén. A Dongfang platformhoz leszállítandó termékek között szerepel három SGT-600 energiatermelő egység. Mindegyik berendezés alapvető fontosságú alkotóelemeit a Dresser-Rand üzletág szállítja, ideértve az ipari gázturbinát, a tartókeretet, a kenőolaj rendszert, az egységvezérlő pultot és a fogaskerekes hajtóművet.

Az olyan kiegészítő szerkezetek leszállítása és csomagolása, mint például a légbeszívó és tűzoltó rendszer, a HGGT feladata. A Dongfang platform 25 MW teljesítményű SGT-600 egységeivel tovább bővül azoknak a tengeri hasznosítású energiatermelő berendezéseknek a listája, amelyek referenciaként említhetők az SGT-600 turbina esetében. Az ipari gázturbina csomagoknál optimális méretű turbinával elégíthetők ki az ügyfél energiaigényei.

“Mindkét szerződés jó példa arra, mennyire bíznak bennünk ügyfeleink azoknak a kiváló eredményeknek az alapján, amiket a tengeri energiatermelés céljára kifejlesztett jó minőségű, fejlett technológiájú megoldásainkkal elértünk, hiszen azok végső soron az ügyfelek teljes életciklus-költségeinek csökkentését szolgálják" – jelentette ki Matthew Chinn, a Dresser-Rand üzletág New Equipment Solutions (új berendezések és megoldások) részlegének vezetője.