A Magyar Nukleáris Társaság az űrkutatás nukleáris energiaforrásairól készített egy remek infografikát.

orionAz Orion-t a mögötte felrobbantott atombombák hajtanánk – fotó: deviantart.net

A Magyar Nukleáris Társaság (MNT) rendszeresen készít infografikákat egy-egy téma színes, látványos bemutatására. Az augusztusi űrkutatási vonatkozású grafika apropóját többek közt az adta, hogy 40 éve indították a Naprendszerből kifelé tartó két Voyager űrszondát, amelyek fedélzetén most is kifogástalanul működnek a radioizotópos termoelektromos generátorok (RTG).

A NASA pedig idén augusztusban szerződött egy nukleáris termikus rakétahajtómű tervének elkészítésére, amivel a remények szerint lerövidíthetnék a Marsra való eljutáshoz szükséges időt. Az infografikán tájékozódhatunk az űrbéli energiaforrásokról, az űrben eddig használt és tervezett nukleáris energetikai berendezésekről, az RTG-t használó űreszközökről a Naprendszerben.

abraA grafika IDE kattintva nagyítható – infografika: nuklearis.hu

Olvashatunk a Voyager szondákról és radioizotópos termoelektromos generátoraikról, valamint a nukleáris termikus rakétahajtómű (NTR) koncepciójáról. Végül szó esik egy korábbi Szilárd Leó fizikaverseny témához kapcsolódó feladatáról és egy nemrég magyarul is megjelent társasjátékról, amelyben a feladat a Mars terraformálása.