Oroszország és Nigéria együtt, közösen készül felépíteni és üzemeltetni egy atomerőművet, valamint egy többrendeltetésű kutatóreaktorral felszerelt központot is a Nigériai Szövetségi Köztársaság területén.

nuclearNigériában jelenleg nincs atomerőmű – fotó: pexels.com

A két ország képviselői néhány nappal ezelőtt erről írtak alá megállapodást a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség Abu Dhabiban zajló miniszteri értekezletének „oldalvizén”. Ezzel egyszersmind az atomtechnológia békés felhasználásában zajló együttműködés útitervét is szentesítették.

A Roszatom részéről Anton Moszkvin, az orosz állami atomenergetikai konszernhez tartozó Rusatom Overseas társaság marketingért és üzletfejlesztésért felelős alelnöke látta el kézjegyével az okmánycsomagot. Nigéria képviseletében pedig Simon Pesco Mallam, az Atomenergetikai Bizottság vezérigazgatója volt az aláíró fél.

Az atomtechnológia fejlesztése lehetővé teszi majd Nigéria számára, hogy megerősítse státuszát mint az afrikai kontinens egyik vezető állama – hangoztatta Anton Moszkvin. Szavai szerint olyan „nagyszabású és stratégiai fontosságú projektek” készülnek majd, amelyek hosszú távra meghatározzák Oroszország és Nigéria kapcsolatainak jellegét. A beruházások részleteiről, így a létesítmények helyszínéről, teljesítményéről, felszereltségéről, a határidőkről, a megvalósítás szakaszairól, valamint a finanszírozási rendszerről a későbbiekben döntenek.

A két ország partneri kapcsolatai még 2009-ben, az atomtechnológia békés felhasználását szolgáló kormányközi együttműködési megállapodás aláírásával kezdődtek. A későbbi években aztán arról is ilyen dokumentumok születtek, hogy együttműködnek egy atomerőmű és egy többfunkciós kísérleti reaktorral felszerelt nukleáris központ tervezésében, építésében, üzemeltetésében és annak majdani üzemen kívül helyezésében.