A tavalyi KÁT-dömpingnek köszönhetően a következő néhány évben megsokszorozódhat a magyarországi naperőművek száma. A nyolcadik Fenntarthatósági Csúcson erről is szó volt.

naperomuNapelemek a Mátrai Erőmű szomszédságában – fotó: MTI / Komka Péter

A magyarországi napenergia-szektor robbanásszerű növekedés előtt áll – hangzott el a nyolcadik Fenntarthatósági Csúcson. Scherer Zsolt, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal igazgatóhelyettese szerint érdemes figyelemmel kísérni a 2016 végén a Hatósághoz benyújtott megújuló energiaforrások kiépítésére szolgáló projektek megvalósulását, amelyek tervezett beépített kapacitása eléri a Paksi Atomerőmű jelenlegi teljesítményét. Megjegyezte továbbá, hogy a jogszabályban meghatározott teljesítményhatár alatt a háztartási méretű kiserőműveknek továbbra sem kell az elosztók számára rendszerhasználati díjat fizetniük.

Kérdésre válaszul jelezte, hogy az energiahatékonyságról szóló hazai szabályozás változott, mely mind a közintézmények által használt épületekkel kapcsolatos energiahatékonysági feladatok, mind energetikai szakreferensek, illetve a Nemzeti Energetikusi Hálózat tekintetében fontos megállapításokat tesz. Scherer Zsolt hozzátette, a Hálózat tagjainak képzésében a MEKH aktív részt vállal.