A Nyugat-Balkán európai uniós integrációjával és a schengeni övezet kibővítésével, továbbá az energiabiztonság megteremtésének fontosságával is egyetértettek a visegrádi országok, valamint Szerbia, Szlovénia, Horvátország, Görögország, Románia és Bulgária miniszteri találkozójának résztvevői hétfőn Budapesten.

gas pipelineMég mindig nagyon erős a Gazprom befolyása a régióban – fotó: neweurope.eu 

Az eseményt követő sajtótájékoztatón Valeri Szimeonov bolgár miniszterelnök-helyettes energetikai kérdésekkel kapcsolatban fontosnak nevezte Közép-Kelet- és Délkelet-Európa gázellátásának biztonságát, ahogyan azt is, hogy csökkenjen a Gazprom orosz gázipari cég befolyása. Az úgynevezett interkonnektoros, azaz a gázvezetékek összeköttetésén alapuló kapcsolatokat szeretnék minél gyorsabban kiépíteni, amiben Görögországgal és Romániával egyaránt jó ütemű a fejlődés, így pedig Magyarország is részt tud majd venni benne. Szorgalmazta továbbá, hogy országa mielőbb legyen a schengeni övezet tagja.

A jövő év első felében esedékes bolgár EU-elnökségről Valeri Szimeonov azt mondta, legfőbb témájuk az EU nyugat-balkáni bővítése lesz, amiben aktív szerepet akarnak játszani. Nikosz Kociasz görög külügyminiszter támogatásáról biztosította az EU balkáni bővítését.

Európa helyzetét elemezve a görög diplomácia vezetője arról beszélt, hogy országa olyan politikát sürget, amely segíti a kontinens biztonságát – azon belül energiabiztonságát –, és olyan Európáról álmodik, amely szociálisabb, továbbá figyelembe veszi a nemzetállamok szükségleteit is.

Szlovénia külügyminisztere, Karl Erjavec azt emelte ki, hogy országának Ausztriával és Olaszországgal is kiváló az energiakapcsolata, Magyarországgal pedig egy új vezetéket építenek ki. Jadranka Joksimovic szerb európai integrációs miniszter elmondta, hogy nemcsak Magyarország, hanem a visegrádi partnerek és más országok is megértik, hogy az EU bővítési folyamata nagyon fontos az uniónak is, és remélhetőleg a bővítési folyamat nem lassul le.