Stratégiai megállapodást írt alá 2017 telén a Miskolci Egyetem és a Festo Kft. A megállapodás keretében többek között a K+F+I terén közös projektek, programok kezdeményezésére, az egyetemi hallgatók gyakorlati képzési hátterének kialakítására, és a közös pályázati tevékenységben való részvétel lehetőségeire helyezik a hangsúlyt.

A Miskolci Egyetem – fotó: web.uni-miskolc.hu

A Miskolci Egyetem és a Festo Kft. együttműködése 1999-re nyúlik vissza, a Festo oktatási eszközei ekkor jelentek meg az Egyetem képzésében. 2005-ben egy komplett Festo oktató labor létesült, mely a folyamatosan bővítés eredményeképpen mára az egyik legkorszerűbb tanműhelynek számít a felsőoktatásban. A Festo vezető szerepet tölt be az ipari automatizálás, valamint a műszaki oktatás terén.

„Az okosgyárakban a munkaerő új kihívásokkal szembesül, komplex rendszerek jelennek meg, új kompetenciák szükségesek a feladatok ellátására. A hallgatók ez irányú felkészítésében a felsőoktatásnak kiemelt szerepe van. Az együttműködés célja a Miskolci Egyetem támogatása a jövő mérnökeinek képzésében.” – nyilatkozta Szövényi-Lux Márton a Festo Kft. ügyvezetője.

A jövő fejlesztései az ipar 4.0 és a digitalizáció filozófiájához kapcsolódnak: középpontjában a kiber-fizikai rendszerek, emberek, gépek és eszközök valós idejű, intelligens összekapcsolása áll. A Festo mindig a gyakorlatorientált oktatásra helyezte a hangsúlyt, jelenleg már rendelkezésre állnak az oktatásra alkalmas kiber-fizikai rendszerek, és a hozzá kapcsolódó tananyag is.

„A Miskolci Egyetem műszaki és gazdaságtudományi karán az oktatásban már elkezdték beépíteni ezeket a megoldásokat, közvetlen módon kapcsolódva a világ gazdaságfejlesztési fő irányaihoz” – mondta az együttműködés kapcsán Deák Csaba, a felsőoktatási intézmény kancellárja.

„Szándékaink szerint az egyetemi oktatást egyre közelebb visszük az elméleti ismeretek nyújtása mellett a konkrét igények irányába, felhasználva az együttműködő vállalatok, így a Festo Kft. tapasztalatait, eredményeit is ezen a téren.”