Az első adatok alapján mintegy 800 dolgozó vett részt abban a kétórás figyelmeztető sztrájkban, amelyet a Bosch hatvani üzemének szakszervezetei hirdettek meg szerdára – tudatta a cégcsoport kommunikációs igazgatója az MTI-vel.

A Bosch 1898 óta van jelen Magyarországon – fotó: bosch-career.hu

Ficzere Ferenc elmondta, hogy a résztvevők számának és a munkabeszüntetés miatti kiesés nagyságának összesítése még tart, a munkaadói oldal eddigi becslései alapján körülbelül 800 ember, a gyár dolgozóinak nagyjából egyhatoda csatlakozott a szakszervezetek felhívásához. A kommunikációs igazgató emlékeztetett: a Bosch korábban megszületett döntése értelmében a vállalat magyarországi telephelyein a munkavállalók bérét idén átlagosan csaknem 10 százalékkal növelik. A béremelés mértéke vállalatonként és tevékenységi területenként eltérő, amelyet egyrészt az üzemek eredménye befolyásol, másrészt az egyéni teljesítmények függvénye – tette hozzá.

Már múlt év decemberében elkezdték a bértárgyalásokat a munkavállalók képviselőivel, és végül az összes szempont, illetve javaslat mérlegelését követően született meg a béremelésről szóló döntés – jelezte Ficzere. Közlése szerint a hatvani gyárban a Hatvani Autóelektronikai Dolgozók Független Szervezete (HADFSZ) és a Multinacionális Cégek Dolgozóinak Szakszervezete (MCDSZ) nem fogadta el a béremelés mértékét és szerda délelőttre kétórás figyelmeztető sztrájkot hirdettek, amit a cég tudomásul vett és a jogszabályokban foglaltak szerint járt el.

A Dolgozók Független Szervezetének alelnöke, Janik Tamás,  később sikeresnek ítélte meg a sztrájkot. Továbbá elmondta, hogy szerdán még nem ültek tárgyalóasztalhoz a Bosch képviselőivel, várják a cég új béremelési javaslatát. Követeléseik között szerepel a 15%-os béremelés, valamint negyedéves jelenléti prémium bevezetése és hűségbónusz-igény is. Előzetes egyeztetés alapján csütörtökön fognak tárgyalni a cég képviselőivel, ezzel párhuzamosan pedig az interneten online támogatói kampányt szerveznek.