Két és félmilliárd forintos beruházással – fele részben európai uniós forrásból - fejleszti a baranyai megyeszékhely távhőrendszerét – közölte a Pécsi Távfűtő Kft. (Pétáv) szolgáltató pénteken az MTI-vel.

thKépünk illusztráció – fotó: uni.sze.hu

A közlemény szerint a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programból (KEHOP) csaknem 1 milliárd 250 millió forinttal támogatott projekt során 167 új, korszerű hőközpont létesül és mintegy 11 kilométer előre szigetelt vezeték épül jövő szeptemberig. 

A már megvalósult fejlesztésekről felemlegették, hogy februárban korszerű, környezetbarát és megújuló alapú távhőre csatlakozott a jelenleg is épülő Nemzeti Kosárlabda Akadémia, a Pécsi Tudományegyetem egy kollégiuma, továbbá egy 80 lakásból és 12 irodahelyiségből álló belvárosi társasház.

A beruházás során 68 millió forint értékű beruházással 1700 kilowatt teljesítménnyel bővült Pécs távhőellátása, amivel évi mintegy 375 tonnával lesz kevesebb a széndioxid-kibocsátás. A további fejlesztés keretében a Pétáv által üzemeltetett földgáztüzelésű kazánnal ellátott öt épületet is távhőre csatlakoztatnak – áll az írásos összegzésben.