Szerdán kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt a Paksi Atomerőmű 1. blokkján, a kettes turbina kiesése miatt a reaktorblokk jelenleg 50 százalékos teljesítményen üzemel – közölte a Paksi Atomerőmű Zrt. a honlapján.

Egyesek szerint a hosszabb üzemanyagciklus kevesebb ellenőrzést eredményez – fotó: tozsdeforum.hu

Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt. Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy "gerjesztés kimaradás" miatt lépett életbe a védelmi működés és terhelte le a reaktort. Az erőmű szakemberei feltárták a hibát.

A kommunikációs igazgató hozzáfűzte: az elhárításon dolgoznak, az 1. blokk várhatóan a hétvégére ismét névleges teljesítményen üzemel. Az MTI kérdésére Kovács Antal arról is tájékoztatott, hogy a 3-as blokkon terv szerinti karbantartás végeznek, a másik két blokk zavartalanul üzemel. 

Az LMP azt követeli, hogy az Európai Atomenergia Közösség (Euratom) szakértőinek vagy civil szervezeteknek a bevonásával vizsgálják ki a Paksi Atomerőműben történt szerdai meghibásodást.

 

Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője csütörtöki, budapesti sajtótájékoztatóján felidézte, hogy szerdán műszaki hiba lépett fel az atomerőmű 1. blokkjának 4-es reaktorában. Emlékeztetett, hogy az előző kormányzati ciklusban a 4-es reaktor egyszer már meghibásodott, illetve a 3-as reaktorban is volt műszaki hiba.

Írásbeli kérdésükre akkor a területet felügyelő miniszter, Süli János azt felelte, hogy csak a segédeszközök hibájáról van szó - ismertette, hozzátéve: ennek ellenére aggodalomra ad okot, hogy ezeket a blokkokat az üzemidő meghosszabbítása miatt nem sokkal a műszaki hibák bekövetkezte előtt vizsgáltak át.

pksA Paksi Atomerőmű energiatermelése – grafikon: MVM / MTVA / MTI 

Ungár Péter problémásnak látja, hogy a paksi erőműben 12-ről 15 hónapos üzemanyagciklusra térnek át, ami miatt "sokkal ritkábban van ellenőrzés és karbantartás ezekben a blokkokban"; eközben újfajta fűtőanyaggal is kísérleteznek, amelyről még nem lehet tudni, hogy milyen hatásai vannak.

A Paksi Atomerőmű Zrt. szerdán közölte a honlapján, hogy kevéssel dél előtt 100 megawattnál nagyobb teljesítménycsökkenést okozó műszaki hiba történt az erőmű 1. blokkján. Az eseménynek nukleáris biztonságra gyakorolt hatása nem volt – tették hozzá. Kovács Antal kommunikációs igazgató az MTI-nek elmondta, hogy az erőmű szakemberei feltárták a hibát, az 1. blokk várhatóan a hétvégére üzemel majd ismét névleges teljesítményen.