Júliusban az előző év azonos időszakához képest jobban teljesített a gumiipar, a vegyipar, az elektronikai területek, utóbbiból kiemelendő a híradástechnika, ahol nyáron sem állt le a termelés – mondta Pomázi Gyula, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) helyettes államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán az ipari termelés adataira reagálva.

Munka az Aventics Hungary egri üzemében – fotó: egerhirek.hu / Nemes Norbert

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán tette közzé, hogy második becslése alapján júliusban az ipari termelés volumene 6,2 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, a munkanaphatástól megtisztított adat 3,9 százalékos növekedést mutat, mivel idén eggyel több munkanap volt júliusban, mint tavaly.

Pomázi Gyula kiemelte: a járművek összeszerelése a nyári termelési programok miatt 6,4 százalékkal csökkent, ugyanakkor a járműalkatrészek gyártása 5,7 százalékkal nőtt. Közölte, hogy az ipari export 3,9 százalékkal emelkedett, amiben 17,2 százalékos növekedésével az elektronikai gyártók  játszottak fontos szerepet.

A helyettes államtitkár szerint az iparnak a következő időszakban három hajtóereje lesz: a nemzetközi bizalmi indexek javulása, a belföldi és az export rendelésállomány bővülése, illetve a termelői kapacitások folyamatos növelése, az iparvállalatok hatékonyságának javulása. Fékező erőként jelenik meg, hogy egyre több betöltetlen állás van az iparban is.

iiiiA hazai ipari termelés – grafikon: KSH / MTVA / MTI

Kitért arra is, hogy az ipar bővülését kormányzati intézkedések segítik. Példaként említette a társasági adókedvezményt és azt, hogy az ágazat olyan összetett támogatási programot kap, amely a következő időszakban meghatározó lesz. Ebbe beletartozik a munkaadókkal, munkavállalókkal kötött bérmegállapodás és megjelennek a befektetési támogatások, az automatizálást, hatékonyságot növelő intézkedések is – tette hozzá.