A horvát kormány által létrehozott LNG Hrvatska vállalat által kiírt kötelező eljárás második körében sem sikerült a krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásait értékesíteni, az ajánlatok benyújtási határidejét ki kellett tolni december 20-ára – írta a Poslovni Dnevnik című gazdasági napilap pénteken.

Ehhez hasonló hajók számára épülne terminál – fotó: Reuters 

A krki LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó Open Season eljárás első köre április 8-án zárult le. Az innen beszerezhető földgáz iránt a vártnál jóval szerényebb érdeklődés mutatkozott. Sajtóhírek szerint csak az INA horvát olajipari vállalat jelentkezett a tenderre, s mindössze 100 millió köbméter cseppfolyósított gázra nyújtott be ajánlatot, ami csupán 4 
százaléka volt a felajánlott mennyiségnek. 

A második kört június 22-én írták ki, és az ajánlatokat augusztus 3-áig kellett volna benyújtani, majd a határidőt először szeptember 28-ra, jelenleg pedig december 20-ára tolták ki. A második körben az LNG Hrvatska közlése szerint húsz vállalat érdeklődött a krki LNG-terminál kapacitásai iránt, és 12 vállalat nyújtott be ajánlatot összesesen 2,6 milliárd köbméter gázra. A közlemény szerint a LNG Hrvatska a határidőt az érdekelt felek kérésére hosszabbította meg. A több mint egy évtizede épülő LNG-terminálnak európai tervek szerint 2019-re kellett volna elkészülnie, 630 millió eurós beruházással, évi 6 milliárd köbméteres kapacitással. 

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé. Az úszó cseppfolyósgáz-terminál 2 milliárd köbméter kapacitással épült volna meg és 2018-ra lett volna működőképes, 363 millió euróba került volna. A projektet az Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága tavaly februári döntése szerint 102 millió euróval (31,4 milliárd forint) támogatta.

A legújabb tervek szerint a Kvarner-öbölben tervezett terminál 2020-ban kezdi meg működését, és a projekt 265 millió euróba kerül. Az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente, hogy kifizetődő legyen, legalább 1,5 milliárd köbméter kapacitás értékesítésére van szükség.