Koncz Ferenc, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6-os választókerületének országgyűlési képviselője (Fidesz) szerint a PIMCO Kft. szigetelőanyag-gyártó beruházása nagyon nagy jelentőségű a térségben.

pmcoA szerencsi üveggyapot gyár látványterve – kép: mfor.hu / engedélyeztetési dokumentáció

A hatóság oldalán elérhető engedélyeztetési dokumentáció szerint évi 13-14 ezer tonnás kapacitással működne a gyár, és 100 fő foglalkoztatását biztosítaná – írja az mfor.hu. A tervezett létesítmény önkormányzati területen valósulna meg, a 6,4 hektáros ingatlanra a bérleti szerződést is megkötötte a PIMCO, azt ugyanis csatolták az engedélyeztetési eljáráshoz benyújtott dokumentációhoz.

Dátum hiányában azt nem tudni, hogy mikor írták alá a felek a szerződést, viszont a bérleti díj fizetése 2017.02.01-től volt esedékes, és 2030 szeptemberéig szól. Mértéke 225 forint/m2/év, ami megközelítőleg 14,4 millió forintos költséget eredményezett az ingatlan esetében. Magát a gyárat közel 9000, a raktár épületet pedig 4000 m2-esre tervezték.

A politikus arra reagálva közölte ezt az MTI-vel, hogy az Index hírportál arról számolt be: a PIMCO Kft-t felvásárolta a Talentis Group Beruházásszervező Zrt. Elmondása szerint a cikkben közölt száz helyett 160-180, remények szerint pedig akár 200 embernek, vagy ugyanennyi családnak is új munkahelyet biztosíthat a beruházás, amely ugyan kapott 4 milliárd forint támogatást, de a projekt teljes költsége 12 milliárd forint. Ezt az összeget a korábbi befektető nem tudta biztosítani, de a Talentis kész ezen összeg biztosítására.

Koncz hangsúlyozta, hogy a Szerencs a cukorgyár 2008-as bezárása után nagyon nehezen tudott talpra állni, munkahelyek és adóbevételek szempontjából is nagyon negatív volt a bezárás hatása, ez a beruházás ezért is kiemelt jelentőségű a térség életében. A kormány emiatt döntött kétszer is a kiemelt beruházássá nyilvánításról – állította. A kiemelt beruházássá nyilvánítás kapcsán több újság is felhívta rá a figyelmet, hogy a PIMCO Kft-t megvásárló Talentis Group Beruházásszervező Zrt. a gyanús körülmények között meggazdagodott kormányközeli gázszerelő vállalkozó, Mészáros Lőrinc tulajdona.