Méltánytalanoknak és túlzónak tartja a szakszervezeti követeléseket az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. a fegyveres őrség kiszervezésével kapcsolatban – közölte a Paksi Atomerőmű két szakszervezetének keddi budapesti demonstrációjára reagálva.

p01Demonstráló dolgozók az erőmű előtt – fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Paksi Atomerőműnél az esetleges átszervezések kezelése mindenkor a dolgozók érdekeinek messzemenő figyelembevételével zajlik; a mostani, törvényi kötelezettség teljesítése miatt végrehajtott átszervezést követően a fegyveres biztonsági őrök változatlan anyagi feltételek mellett végezhetik feladataikat az atomerőmű leánycégében, illetve a törvény által előírt juttatásokon felül jelentős kompenzációs csomagban is részesülhetnek.

A szakszervezetek annak ellenére jelentettek be konfliktushelyzetet, hogy az üzemi tanácsban még folynak az egyeztetések – írja közleményében a vállalat. Felidézték: az Országos Rendőrfőkapitányság 2017-ben részletesen felülvizsgálta a Paksi Atomerőmű védelmével kapcsolatos gyakorlatot, és olyan új követelményeket támasztott, amelyek többek között a fegyveres biztonsági őrség létszámának emelését írták elő.

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. megvizsgálta az ORFK határozatát és úgy döntött, hogy 100 százalékban saját tulajdonú leányvállalatán – az ugyancsak köztulajdonban álló Atomix Kft.-n – keresztül teljesíti az ORFK határozatában foglalt követelményeket. A döntést az alapozta meg, hogy az Atomix Kft. több évtizedes biztonsági tapasztalatot szerzett már a Paksi Atomerőmű vagyonőri tevékenységének ellátása során.

A tájékoztatás szerint a mostani átszervezés során minden dolgozó testreszabott ajánlatot kapott a vállalatnál eltöltött idő, a nyugdíjig hátralévő idő, illetve az egyéb átképzési lehetőségek figyelembevételével. Az érintett fegyveres biztonsági őrök – munkáltatói jogutódlás keretében – az eddigi feladataikat változatlan bérért végzik a továbbiakban is, mindezt pedig a törvény által előírt kötelező juttatásokon felül felkínált jelentős kompenzációs csomag egészíti ki.

02Egyelőre túlzónak tartják a dolgozók követeléseit – fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az ajánlat lehetőséget biztosít átképzésre, illetve az atomerőmű leányvállalatán belül egyéb, kisebb fizikai igénybevételt jelentő munkakör betöltésére is. Az ajánlat versenyképességére jellemző, hogy a kompenzációs csomag nélkül is több száz jelentkezés érkezett a szóban forgó munkakörökre – hangsúlyozta a társaság. A vállalat jelezte, hogy a felelős munkáltatóként változatlanul mindent megtesz a békés megegyezés, a vállalatra jellemző pozitív munkahelyi légkör fenntartása érdekében, továbbra is fenntartja ajánlatát az érintett dolgozói számára.