Az MNV további intézkedéseket tesz a Dunakeszi Járműjavító értékesítése érdekében – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) az MTI-vel szerdán, de az ügylet sikeressége érdekében ezek részleteiről nem ad tájékoztatást.

A MÁV-Start megrendelésére készülő nagy kapacitású, emeletes KISS-motorvonatok egyike a Dunakeszi Járműjavító Kft. gyártócsarnokában – fotó: Máthé Zoltán / MTI

A közleményben felidézik: a magyar állam és a MÁV  Zrt. a TMH Hungary Invest Zrt. részére kívánja értékesíteni a Dunakeszi Járműjavító Kft. tulajdonában lévő társasági részesedéseit, valamint a társaság elhelyezését biztosító ingatlanokat. A közlemény szerint az ügylet a "fejlesztéspolitikai célok elérését" szolgálja. A kormány idén májusban döntött az ügyletről. A kormányhatározat szerint a vevőnek többek között kötelezettséget kell vállalnia a MÁV csoporttal meglévő szerződéses kapcsolatok fenntartására.

A dunakeszi cég és az orosz Transmashholding hazai leányvállalata alkotta konzorciumnak az egyiptomi állami vasúttársaság 1300 vasúti kocsi legyártására adott megbízást 2018-ban. Dunakeszi Járműjavító Kft. a nyilvános cégadatok szerint mintegy 8,3 milliárd forint árbevételt ért el 2018-ban, szemben a megelőző év 6 milliárd forintos bevételével. A cég nyeresége adózás után 2018-ban 19 millió, 2017-ben csaknem 59 millió forint volt.