A hatályos szabályozás értelmében megtarott éves komplex gyakorlat keretén belül a Paksi Atomerőmű tesztelte a fizikai védelmi rendszereinek és eljárásainak hatékonyságát.

Szakemberek a Paksi Atomerőmű négyes reaktoránál – fotó: Sóki Tamás / MTI

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. 2019. december 3-án megtartotta az éves fizikai védelmi gyakorlatát a hatóságok felügyelete mellett. A résztvevőknek, akik az atomerőmű személyzetén kívül a területi és országos rendvédelmi szervek képviselői voltak, a gyakorlat során erőszakos támadásokat kellett megállítaniuk és felszámolniuk. A végrehajtást az Országos Atomenergia Hivatal és az Országos Rendőr-főkapitányság munkatársai ellenőrizték.

Az elkövetkező időszakban a megfigyelők és a résztvevők észrevételei alapján az atomerőmű jelentést készít, amelyben az értékelés alapján javaslatokat tehet fejlesztésekre, újabb megoldások alkalmazására a minél magasabb szintű védettség biztosítása érdekében. A hatóságok a jelentés alapján döntenek, hogy a végrehajtást elfogadják-e és szükség esetén javítóintézkedéseket is elrendelhetnek. A gyakorlat során személyi sérülés és nem várt rendkívüli esemény nem történt.