Az INA horvát olajipari vállalat Felügyelő Bizottsága és Igazgatósága csütörtökön egyhangúlag jóváhagyta a rijekai finomító maradékfeldolgozási projektjét, amelyet a horvát kormány és a Mol is támogat – mondta Fasimon Sándor, az INA Igazgatóságának elnöke sajtótájékoztatóján Zágrábban.

Az INA rijekai finomítója – fotó: INA

Kiemelte: ez a döntés fontos lépés az "INA Downstream 2023 New Course" transzformációs program végrehajtásában és fontos pillanat a vállalat történelmében. A rijekai finomító modern európai finomítóvá alakul át, és egyben biztosítja a vállalat vezető szerepét is a piacon – fűzte hozzá. "Nagy lépés, nagy beruházás" – mondta hozzátéve, hogy mintegy 4 milliárd kunás projektről van szó, amely jelentősen befolyásolja majd az INA jövőjét. Molnár József, a Mol-csoport vezérigazgatója és az INA Felügyelő Bizottságának elnöke hozzátette: a döntés bizonyítja a Mol-csoport INA iránti elkötelezettségét.

A maradékfeldolgozási projekt megvalósításának köszönhetően a rijekai finomító komplexitását és hatékonyságát lényegesen javítani tudják – mondta. Hozzátette: "biztos vagyok benne, hogy az üzem megépülését követően az INA finomítás és kereskedelem üzletágának versenyképessége tovább erősödik majd, és a beruházás jelentős pozitív hatással lesz a vállalat jövőbeni nyereségességére." Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energetikai miniszter elmondta: a mai döntés a rijekai finomító korszerűsítéséről óriási lépés a vállalatnak.

"A legnagyobb karácsonyi ajándék Horvátország számára" – húzta alá. Jelezte, hogy az egyik legnagyobb beruházásról van szó a horvát energetikai szektorban, a legnagyobb az elmúlt húsz évben. A beruházás javítani fogja a termelés struktúráját, növeli a jövedelmezőséget és az INA versenyképességét, valamint csökkenti a szén-monoxid és más káros gázok kibocsátását – fogalmazott.

Az INA közleménye szerint a beruházás tartalmazza a maradékfeldolgozó üzem megépítését, a meglévő üzemek felújítását, valamint egy új kikötő megépítését, amely lehetővé teszi a petrolkoksz zárt térben történő tárolását. A maradékfeldolgozó üzemnek köszönhetően nő a finomítóban előállított nyereségesen értékesíthető termékek (motorüzemanyagok) aránya. Az új üzem építési munkálatai hamarosan elkezdődnek és várhatóan 2023-ra fejeződnek be.

Az INA tulajdonosi szerkezete – forrás: INA / MTVA / MTI

Az "INA Downstream 2023 New Course" program emellett tartalmazza a finomítói tevékenység rijekai finomítóba történő összevonását. A sziszeki finomító területén a továbbiakban egy 2019 márciusában jóváhagyott projektdöntést követően bitumengyártás és logisztikai tevékenység zajlik majd. További befektetési döntések függvényében kenőanyag és bio-komponens gyártásra kerülhet sor a jövőben – írták. Az INA 49,08 százaléka a Molé, a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal a társaságban. A cég 44,84 százaléka a horvát államé.