Mozgalmas évet zárt a hazai gázpiac. Fel kellett készülni az ukrán tranzit esetleges leállására, így a gázév végére a hazai tárolók megközelítőleg teljes telítettségen álltak, emellett a szomszédos országok is sokkal nagyobb mennyiségű gázt szállítottak át az országon.

A celldömölki tároló – fotó: husa.hu

Beteltek a fő importkapacitások, felpörgött a kereskedelmi forgalom. A 2018/19-es földgázév történéseit a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) első alkalommal megjelenő piacmonitoring riportja elemzi részletesen.

A kiadvány egyebek mellett tárgyalja az árak alakulását, elemzi a hazai fogyasztást, illetve részletesen bemutatja az ellátását biztosító, termeléssel, import-export forgalommal és tárolással kapcsolatos adatokat is.

A 2018/19-es földgázév több szempontból is rendkívüli volt, az egyik legfontosabb esemény az európai piacokon az LNG (Liquefied Natural Gas, cseppfolyósított földgáz) import felfutása volt, helyet követelve a néhány nagy szereplő által dominált európai gázpiacon. A bőséges kínálat mellett kedvező árak, és szinte maximális, 97%-os tárolói töltöttség alakult ki az európai piacokon.

A vizsgált időszak másik meghatározó eseménye az a bizonytalanság volt, amelyet az orosz tranzitútvonalak 2020. január 1-je utáni elérhetősége okozott, és a kelet-közép-európai szereplőket a korábbi évekre jellemzőnél intenzívebb tárolásra késztette a nyári időszakban. A környező országok megnövekedett tranzitigénye miatt a magyar igény közel duplájára emelkedett, a teljes forgalom 209 TWh volt.

01Import- és exportforgalom az elmúlt gázévekben – kép: MEKH

A magyarországi piacon a 2018/2019-es gázév enyhe időjárása mellett a korábbi évek átlagának megfelelő földgázfelhasználás volt jellemző. A hőmérséklet-ingadozások hatásának kiszűrése után egyértelmű növekedés mutatkozott a keresletben. Míg az ipari és erőművi felhasználás növekedése kedvezőnek tekinthető, a lakossági fogyasztás emelkedése azt mutatja, hogy a mai ösztönzők nem elégségesek az energiahatékonysági beruházások megvalósítására.

A hazai nettó termelés a belföldi felhasználás 15%-át tette ki, a felhasználás többi részét az import fedezte. A kedvező piaci árak mellett nőtt a nettó import, amihez az alacsonyabb termelés mellett a tárolói készletezés megemelkedése járult hozzá.

g02Havi hőmérséklet-korrigált felhasználás gázévenként – kép: MEKH

Míg a korábbi években 50-60%-os kihasználtságon üzemeltek a tárolók, a tavalyi betárolásban az orosz-ukrán megegyezés hiányában az ellátási bizonytalanságra történő felkészülés nagyobb tárolói készlet felhalmozását tette szükségessé. A MEKH földgázpiac éves riportja elérhető a Sajtó, Publikációk rovatban.