Tavaly 1,184 milliárd euróval (414,6 milliárd forint) nőtt az Audi Hungaria Zrt. árbevétele 2018-hoz képest, így elérte a 8,561 milliárd eurót (2997,8 milliárd forint) – tájékoztatta a győri székhelyű vállalat csütörtökön az MTI-t.

hA motorok készülnek a győri gyárban – fotó: audi.hu

Nyereségük azonban 85 millió euróval 355 millió euróra (124,3 milliárd forint) csökkent az előző év azonos időszakához képest. Tavaly összesen 1 millió 968 ezer 742 motor készült Győrben, 14 ezer 441-gyel több, mint 2018-ban. A gyártósorról legördült járművek száma az előző évhez képest 64 ezer 817 darabbal, 164 ezer 817-re nőtt.

A vállalat tavaly 372 millió euró értékben fektetett be győri gyártótelephelyein, 44 millió euróval kevesebbet, mint 2018-ban. A vállalat alapítása óta az összberuházás értéke Győrben meghaladja a 11,5 milliárd eurót. A tavalyi beruházások döntő részét új járműmodellek és motortípusok gyártásfelfutására, valamint a szerszámgyártás új gyártóberendezéseire fordították.

Tavaly indult el az Audi Q3 Sportback, az RS Q3 és annak Sportback változata, valamint az elektromos hajtásláncú (mild-hibrid technológiájú) Q3 és Q3 Sportback modellek sorozatgyártása. A motorgyártás területén hét új motorváltozat gyártása kezdődött el. A vállalat múlt év végén összesen 12 ezer 807 embert foglalkoztatott, 227-tel kevesebbet, mint 2018 év végén.

A közlemény idézi Alfons Dintnert, az Audi Hungaria Zrt. igazgatóságának elnökét, aki szerint a tavalyi év sikeres volt, új termékek és magas termelési színvonal jellemezte. Hozzátette, hogy a vállalat folyamatosan igazodik a gyorsan változó keretfeltételekhez és a járműgyártás gyors tempójú átalakulásához.

"Jelenleg mindannyian egy rendkívüli helyzetet élünk meg, amelyből kifolyólag a termelést szervezetten, szakaszonként leállítjuk és a legtöbb területen átmenetileg szüneteltetjük. Vállalatunk azonban alapvetően fenntartja üzletmenetét" – hangsúlyozta. A győri székhelyű Audi Hungaria Zrt. az Audi konszern tagja, az Audi és Volkswagen konszern központi motorszállítója.

A koronavírus-járvány elleni védekezés miatt kialakult nemzetközi helyzet és az alkatrészellátásban mutatkozó bizonytalanság miatt március 23-ától ideiglenesen leállt a termelés az Audi Hungaria Zrt. győri gyárában is.