Az olajkitermelés csökkentéséről megkötött OPEC+ megállapodás jelenlegi paraméterei az orosz gazdaságra és költségvetésre gyakorolt hatásuk tekintetében teljes mértékben megfelelnek Oroszország érdekeinek – jelentette ki Alekszandr Novak energiaügyi miniszter az orosz kormány szerdai online ülésén.

Illusztráció – fotó: Shutterstock

A tárcavezető elmondta, hogy hétfőn tanácskozott a legnagyobb orosz olajipari vállalat vezetőivel, akik teljes támogatásukról biztosították az új alku paramétereit és rámutattak, hogy a piacnak határozott intézkedésekre van szüksége az egyensúly elérése érdekében. Mint mondta, az üzemanyag- és energiakomplexum vállalatai továbbra is maradéktalanul kielégítik a belső piac olaj- és olajtermék-igényeit. Novak megígérte, hogy tárcája figyelemmel fogja kísérni a megállapodások végrehajtását és az olajpiaci konjunktúrát.

Elmondta, hogy az Egyesült Államok, Norvégia, Kanada és Brazília is szolidaritását fejezte ki az OPEC+ erőfeszítéseivel, amelyek segítségével az olajtermelő országok az első hónapokban napi 15-20 millió hordóval is csökkenthetik teljesítményüket. Novak ugyanennyiben nevezte meg a globális túlkínálatot és azt prognosztizálta, hogy a kereslet a koronavírus-világjárvány okozta gazdasági visszaesés miatt év végére napi 8 millió hordóval csökkenhet majd.

Az OPEC+ megállapodása szerint a kitermelést a világkereslet tíz százalékát megközelítő, vagyis napi 9,7 millió hordóval csökkentik májusban és júniusban, azt követően a csökkentés mértékét 2022 áprilisáig fokozatosan leépítik.