Budapest változatlanul tartja vezető pozícióját a legolcsóbb energiaárakat magukénak tudható fővárosok rangsorában. Májusban az áram átlagára 10,85 eurócent/kWh, a gázé pedig 2,96 eurócent/kWh volt hazánkban. Utóbbi eredmény az első helyet biztosítja az európai uniós országok között.

scktIllusztráció – fotó: pixabay.com

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal májusi árösszehasonlító vizsgálata szerint, Európában a legdrágább város a háztartások számára Berlin, illetve Stockholm volt. A villamos energia átlagára háromszor kerül többe a német fővárosban mint hazánkban. A földgázért Svédországban hétszer annyit kell fizetni a lakossági fogyasztóknak mint Budapesten. A környező európai uniós országok közül Bécsben, Pozsonyban, Ljubljanában, Zágrábban, illetve Bukarestben is drágább volt az áram, Ausztriában például 20,99 eruócent/kWh.

A Magyarországgal határos EU tagállamok közül szintén Bécsben volt a legmagasabb a lakossági fogyasztók földgáz átlagára. Az osztrák főváros háztartásai 7,03 eurócent/kWh-t fizettek ezért az energiahordozóért. Az árak gyűjtését és azok összehasonlítását – a magyar és az osztrák hatóság (E-Control) megbízásából – egy független finn cég (VaasaETT) végzi az érintett országok szolgáltatóinak és szabályozó hatóságok adatainak alapján. A nemzetközi árösszehasonlítás legfrissebb adatai elérhetőek a Statisztika rovatban.