A szeverszki Szibériai Vegyi Kombinátban (SZHK), amely a Roszatom nukleáris üzemanyaggyártó vállalata, a TVEL nyugat-szibériai üzeme a Tomszki régióban, megkezdődött a fő technológiai berendezések beszerelése a nukleáris üzemanyagciklus zárását célzó Kísérleti Demonstrációs Energetikai Komplexum (ODEK) üzemanyag-gyártó és -újrafeldolgozó egységében.

tvelIllusztráció – fotó: TVEL

A Roszatom Proriv (Áttörés) elnevezésű programjának keretében valósul meg a projekt, amely három technológiai létesítményt fog össze. Ezen létesítmények együttes működésével egy helyszínen jön létre a zárt nukleáris üzemanyagciklus. A gyorsneutronos BRESZT-OD-300-as reaktorral felszerelt 300 MW teljesítményű blokk mellett egy, a kiégett üzemanyag újrafeldolgozására szolgáló modul valamint egy kevert urán-plutónium (nitrid) üzemanyagot előállító egység alkotja a létesítményt.

Eddig több mint 40 berendezést szállítottak a komplexumba, amelyek össztömege mintegy 110 tonna. „Nincs ehhez fogható létesítmény a világon, ezért típustervek sincsenek. Ez a projekt teljesen egyedülálló a tervrajzoktól a szerelési utasításokig” – mondta Alekszandr Guszev, a Szibériai Vegyi Kombinát vezérigazgató-helyettese, a Proriv program projektigazgatója.

Az egyedi műszaki megoldások miatt a fő technológiai berendezések telepítését digitálisan (4D modellezéssel) készítették elő annak érdekében, hogy minimalizálják az esetleges eltéréseket a terv megvalósítása során és optimalizálják a munkák sorrendjét.

A modul kivitelezésének fővállalkozója – az USZ BAESZ a Szibériai Vegyi Kombináttal kötött szerződés alapján végzi a munkát. Néhány helyiségbe hermetikusan záródó ajtókat szereltek be, a falakat speciális lakbevonattal látták el, amely lehetővé teszi azok dezaktiválását. A helyiségek egy részét – a projekt követelményeinek megfelelően rozsdamentes acéllemezekkel burkolták, bizonyos helyiségeket pedig teljesen hermetikusan elzártak a külvilágtól.

A berendezések beszerelése az energiakomplexumban hozzávetőleg másfél éven keresztül tart majd. Folyik a 300 MW teljesítményű, BRESZT-OD-300 reaktorral szerelt gyorsneutronos blokk telephelyének előkészítése az építési munkák megkezdéséhez.