Befejezte a szabadonálló felülfagyasztó hűtőgépek gyártását az Electrolux Jászberényben az eredeti terveknek megfelelően június 30-án, a termékcsoport gyártása külső partner bevonásával folytatódik – közölte az Electrolux vállalati kommunikációja szerdán közleményben az MTI-vel.

Az Electrolux nyíregyházi gyárában – fotó: Balázs Attila / MTI

A tájékoztatás szerint a termelés leállása az Electrolux tavaly bejelentett üzleti átalakulásának és az új vállalati stratégiának a része. A magyar vállalat a jövőben a felsőkategóriás termékcsoport gyártására összpontosít. A közlemény idézi Gönczy Sándort, az Electrolux Lehel Kft. ügyvezető igazgatóját, az Electrolux európai alelnökét, aki elmondta: az érintett üzemben kétszáz ember dolgozott, az átszervezésben érintett munkatársak tíz ember kivételével a jászberényi hűtőszekrénygyár másik üzemében dolgoznak majd tovább. A beépített hűtők gyártását nem érinti az átszervezés, azokat továbbra is Jászberényben készíti az Electrolux.

A korábbi tervekkel összhangban a vállalat szintén Jászberényben működő porszívógyárában a termelés 2020. augusztusig tart, az átszervezési folyamat 2021. január 31-én zárul le. Az Electrolux, AEG és Frigidaire márka évente több mint 60 millió háztartási készüléket értékesít a világ több mint 120 országában. Az Electrolux csoport forgalma 2019-ben 119 milliárd svéd korona volt, az alkalmazottak száma 49 ezer.