Széleskörű politikai és szakmai konzultációt kezdeményez az LMP az atomhulladékok elhelyezésének kérdéséről két héttel az Országgyűlés őszi ülésszakának kezdete előtt. A párt elvárja, hogy a politikai szeplők világossá tegyék az álláspontjukat – mondta Keresztes László Lóránt frakcióvezető hétfői online sajtótájékoztatóján.

Kis- és közepes aktivitású atomhulladékot mozgatnak a paksi dolgozók – fotó: RHK KFT.

A politikus közölte: a következő évtizedek egyik legnagyobb kihívásának tartja a radioaktív hulladékok és a kiégett fűtőelemek elhelyezésének kérdését, a kormányt pedig szerinte súlyos felelősség terheli azért, amiért az elmúlt tíz évben semmit sem tett a feladat megoldása érdekében.

A frakcióvezető a Baranya megyei Bodán tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: a település Pécs közelsége miatt sem gazdasági, sem társadalmi szempontból nem alkalmas atomhulladék elhelyezésére, a szakembereknek ezért szerinte alternatív helyszíneket kellene keresniük. Emellett törvényben kell garantálni a lakosság vétójogát egy atomtemető létesítése előtt – mondta.

Keresztes László Lóránt hangsúlyozta: a kiégett fűtőelemek végleges elhelyezése a világon sehol nem megoldott, így Magyarországon sem, hiszen nem áll rendelkezésre megfelelő technológia, de a finanszírozás sem tisztázott. Kijelentette: a kormány ezért felelőtlenül hozta meg a döntést a paksi bővítésről.

Az LMP az egyeztetésen tisztázni szeretné az elhelyezéssel kapcsolatos feladatokat, a politikai és a szakmai szereplők felelősségét. Emellett céljuk, hogy széles konszenzussal születhessenek meg az elhelyezéssel kapcsolatos döntések.

"Az időhúzást be kell fejezni", de a mellébeszélést is – hangsúlyozta, és közölte: ezermilliárdos forrás hiányzik a nukleáris alapból a probléma kezeléséhez. Az Országgyűlésnek azonnal tárgyalnia kell a radioaktív anyagok kezelésének nemzeti programját, mert annak több pontjával már most szembemegy a kormány – összegezte Keresztes.