Elemzők által vártnál is jóval nagyobb mértékben lassult az ipar teljesítmény-növekedése Németországban júliusban.

Illusztráció – fotó: BMW Group

A német statisztikai hivatal (Destatis) hétfőn azt közölte, hogy a szezonális, naptárhatással kiigazított előzetes adatok szerint júliusban 1,2 százalékkal bővült az ipari termelés az előző hónaphoz képest. Elemzők nagyobb, 4,7 százalékos növekedésre számítottak a júniusi 9,3 százalékos bővülést követően.

Éves összevetésben naptárhatással kiigazítva 10 százalékkal esett vissza az ipari termelés júliusban. Júniusban 19,5 százalékos volt az éves csökkenés, de áprilisban még ennél is nagyobb volt a visszaesés, 25 százalékos zuhanást regisztráltak a koronavírus-járvány hatására, ami az adatok közlésének kezdete, 1991 januárja óta a legrosszabb érték.

Az energiatermelést és az építőipart nem számítva júniushoz képest 2,8 százalékkal nőtt a júliusi ipari termelés a legnagyobb európai gazdaságban. Az energiatermelés 0,6 százalékkal, az építőipari termelés pedig 4,3 százalékkal csökkent havi összehasonlításban.

A német kormány arra számít, hogy a gazdaság V-alakú pályát fut be. Múlt héten ismertetett legfrissebb hivatalos előrejelzés szerint a hazai össztermék (GDP) a korábban valószínűsített 6,3 százalék helyett 5,8 százalékkal csökkenhet az idén, jövőre a korábban vártnál kisebb - 5,2 százalékos helyett 4,4 százalékos – növekedés következhet.