A lengyel versenyfelügyeleti és fogyasztóvédelmi hivatal (UOKiK) több mint 6,45 milliárd eurónak megfelelő bírságot szabott ki a Gazprom orosz gázipari óriásvállalatra, és megbírságolna öt más, az Északi Áramlat-2 létesítésében részt vevő külföldi céget is – közölte szerdán a lengyel sajtó.

Az Északi Áramlat 2 építése – kép: nord-stream2.com

Az öt külföldi cégre – Engie Energy, OMV, Shell, Uniper, Wintershell – összesen több mint 234 millió zloty (52 millió euró) bírságot szabtak ki, a Gazpromnak pedig 29 milliárd zlotyt (6,45 milliárd euró) kell fizetnie, ami a legmagasabb bírságösszeg az UOKiK történetében. Az UOKiK elnöke, Tomasz Chróstny elrendelte, hogy a felek bontsák fel az Északi Áramlat-2 finanszírozásáról kötött szerződéseiket, ami a lengyel hivatal szerint visszaállítaná a monopolhelyzetet eredményező lépés előtti versenyhelyzetet.

A döntést azzal indokolták, hogy a Balti-tenger alatt épülő orosz-német gázvezeték, az Északi Áramlat-2 projektjének megvalósítása jogsértő, ütközik a tisztességes gazdasági verseny szabályaival, növeli a Gazprom monopolhelyzetét a lengyel piacon, és más európai országok gázfüggőségét is. Az UOKiK felidézte: a Gazprom és az új vezeték létesítésében együttműködő cégek ellen két évvel ezelőtt emeltek vádat.

eszaki aramlatAz Északi Áramlat és Északi Áramlat-2 gázvezeték nyomvonala – fotó: Gazprom / MTVA / MTI

A hat cég 2015-ben fordult az UOKiK-hoz, beadványukban az Északi Áramlat-2 építéséért és üzemeltetéséért felelős közös jogi alany létrehozásához kértek hozzájárulást. Az UOKiK akkor emelt versenyvédelmi kifogása nyomán a cégek visszavonták kérelmüket, amit a lengyel fél az ügylet megtiltásával tekint egyenlőnek. Ennek ellenére a hat cég aláírta a gázvezeték finanszírozásáról szóló szerződést.

Tomasz Chróstny aláhúzta: a döntésnek nincs politikai vonatkozása, hivatala független, és kizárólag a monopóliumellenes jog keretében működik. A Gazprom szerdán közölte: nem ért egyet az UOKiK döntésével, fellebbez ellene.