Megkezdődik annak a távvezetéknek az építése, amelynek környezetbe és rendszerbe helyezésére húsz évet kellett várni – mondta Janez Jansa szlovén kormányfő szerdán az északkelet-szlovéniai Kidricevon, a Cirkovce-Pince villanyvezeték építésének alapkőletételi ünnepségén, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök is részt vett.

sssssssssssOrbán Viktor miniszterelnök beszél a 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték alapkőletételén a szlovéniai Kidričevóban 2020. október 14-én – fotó: Benko Vivien Cher / Miniszterelnöki Sajtóiroda / MTI

A tervezett 2 x 400 kV-os Cirkovce-Pince távvezeték a Szlovénia-Magyarország-Horvátország összeköttetés része. A projektnek két éven belül kell elkészülnie. A szlovén kormányfő kiemelte: a teljes projekt elkészítése több mint tízszer annyi időbe telt, mint amennyibe az építése fog. A távvezeték a ljubljanai kormány egyik fő prioritása a szlovén energetikai infrastruktúra fejlesztésében – tette hozzá.

Rendkívül fontos és igényes projektről van szó. Ezért érthető, hogy a különböző környezetvédelmi szabályok, a helyi közösségekkel való egyeztetések és más érdekek miatt a kidolgozás több időt igényelt, mint egy közút kiépítése – hangsúlyozta. Mindazonáltal hozzátette: a húsz év akkor is túl hosszú idő, Szlovéniának pedig hatalmas problémai vannak a gyorsasággal. Itt utalt a hosszadalmas bürokratikus eljárásokra. Legyen a húsz év intő példa arra, hogy soha többé ne történhessen meg, hogy egy projekt kidolgozása ilyen hosszú időt vegyen igénybe – fogalmazott.

A szlovén kormány célként tűzte ki maga elé, hogy csökkenti a bürokráciát, lerövidíti a szükséges eljárásokat és másfajta hozzáállást követel meg az illetékes személyektől, ami a probléma megoldásában, nem pedig a keresésében mutatkozik meg – húzta alá. Jansa szerint a távvezeték rendkívüli jelentőséggel bír. A mai időkben azt, hogy van áram, magától értetődőnek vesszük, a 21. században az áramellátás a civilizációt jelenti és teszi lehetővé – mondta. A kormányfő ezért megköszönte Magyarország és Horvátország hozzájárulását a projekthez.

Emlékeztetett, hogy amikor 2000-ben elkezdték tervezni a projektet, Szlovénia és Magyarország akkor kezdte meg uniós csatlakozási tárgyalásit, Horvátország pedig valamivel később. Akkor arról szólt a vita, hogy a projektet akkor kell befejezni, ha mindhárom ország az Európai Unió tagja lesz. "Hiszen csupán egy politikai összeköttetés, energetikai és infrastrukturális összeköttetés nélkül halott betű a papíron" – mondta. Szimbolikus jelentőségűnek nevezte a mai napot. Úgy vélte: a csupán formális lépések és frázisok, az ilyen-olyan szerződések nem elegendőek, az államok konkrét cselekvéseire van szükség.

Jansa külön köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek és Gordan Grlic Radman horvát külügyminiszternek a jószomszédi együttműködésért a tavaszi koronavírus-járvány alatt. "Amikor bizonyos szélesebb körű együttműködések nem működtek, elsősorban csak önmagadra számíthattál, valamint a szomszédjaidra" – emelte ki, majd még hozzáfűzte: ebből a szempontból a mai lépés jelentősége még nagyobb.