Száz százalékos részesedést szerzett egy 42 megawattos szélerőműben Bulgáriában a svájci központú európai energiavállalat, a MET Csoport, miután hétfőn részvény-adásvételi megállapodást írt alá az olasz Enel Green Power céggel – közölte a vállalat szerdán az MTI-vel.

Illusztráció – fotó: Pixabay

A tájékoztatás szerint a MET Csoport a szerződés értelmében megveszi az Enel Green Power, az Enel Csoport megújulókra szakosodott leányvállalatának az Északkelet-Bulgáriában lévő, Kavarna közelében működő, 42 megawattos szélparkját. A tranzakció várhatóan 2020 végéig zárul. Ismertették, hogy Bulgária ötödik legnagyobb szélerőműve – amely Shabla és Kamen Bryag településeken található – 14 darab Vestas-V90-es, egyenként három megawattos szélturbinából áll. A 2010 óta működő szélpark termelése több mint 30 ezer háztartás villamosenergia-ellátásához elegendő – tették hozzá.

A közlemény idézi Lakatos Benjamint, a MET Csoport vezérigazgatóját, aki szerint a tranzakció egyértelműen jelzi, hogy a MET Csoport megvalósítja a jelentős megújuló portfólió kialakítását célzó integrált stratégiáját a kelet-közép-európai térségben. A svájci központú MET Csoport európai integrált energiavállalat, tevékenysége kiterjed a földgáz-, az áram- és a kőolajpiacra is. Leányvállalatai révén 14 országban van jelen, 26 ország gázpiacán és 22 nemzetközi kereskedelmi ponton aktív. A cégcsoport konszolidált árbevétele 2019-ben 11,7 milliárd euró volt, a kereskedett gázmennyiség 50 milliárd köbméter. A MET tulajdonosai 80 százalékban a munkatársak, 20 százalékban a Keppel Corporation.