Hat új, az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásából megvásárolt elektromos autó segíti a jövőben a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet munkáját. Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium miniszterhelyettese a beszerzés kapcsán elmondta: a kormány elkötelezett a teremtett világ védelme ügyében, ezért kiemelten támogatja az elektromos járművek beszerzését.

öko01Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója a szervezet budafoki központjában rendezett járműátadáson 2020. november 12-én – fotó: Bruzák Noémi / MTI

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács elnöke kifejtette: a segélyszervezet szolgálatára most, a járvány második hullámában is nagy szükség van. A karitatív szervezeteknek adott támogatás megsokszorozódik, hiszen ők szinte mindenhova eljutnak, ahol segíteni kell. A tárcák képviselői köszönetüket fejezték ki a szervezet munkatársainak a tevékenységükért. „A magyar kormány elkötelezett a természet és a klíma védelme ügyében. Tudjuk, hogy nem elég jelmondatokat skandálni, hanem tettekre van szükség” – jelentette ki Schanda Tamás, annak apropóján, hogy a segélyszervezet használatba vehette azt a hat elektromos autót, amelyet a tárca támogatásából vásároltak meg.

A miniszterhelyettes elmondta: pályázatokkal is segítik a környezetkímélő járművek vásárlását. „Országszerte és minden célcsoport számára nyílt már lehetőség. Magánszemélyeknek, cégeknek nyújtottunk támogatást, taxis vállalkozók számára biztosítunk jelentős hozzájárulást e-autó vásárlásához, de elektromos robogók beszerzéséhez is segítséget nyújtottunk. Mindemellett folytatjuk a Zöld Busz programot is, amellyel a közösségi közlekedést tesszük klímabarátabbá” – fejtette ki Schanda Tamás. Hozzátette: a pályázati lehetőségeken túl külön figyelmet fordít a kormány a Magyar Ökumenikus Segélyszervezethez hasonlóan elkötelezett és kiemelkedően fontos feladatokat ellátó szervezetek támogatására, és egyben köszönetet mondott a segélyszervezet áldozatos munkájáért.

öko02Lehel László, az Ökumenikus Segélyszervezet elnök-igazgatója Ivanics Lajos, az Ivanics Kft. tulajdonosa és Kovács Pál, a Hyundai Holding Hungary Kft. ügyvezetője (b-j) – fotó: Bruzák Noémi / MTI

A járványhelyzet miatt szűk körben megtartott átadó kapcsán Soltész Miklós kifejtette: pótolhatatlan a karitatív szervezetek szolgálata, akik a koronavírus-járvány első hulláma alatt példamutatóan segítették a védekezést. „Szolgálatukra most, a járvány második hullámában is nagy szükség van. A nekik adott támogatás megsokszorozódik, hiszen ők szinte mindenhova eljutnak, ahol segíteni kell” – tette hozzá az államtitkár. Mint mondta, hasznos támogatást nyújtott a tárca, amelyben az ökumenikus segélyszervezet mellett más karitatív szervezetek is részesültek, így elektromos autók segíthetik a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács tagjainak, a hat legnagyobb hazai karitatív szervezetnek a munkáját. „Köszönet az ITM-nek a lehetőségért és köszönet a karitatív szervezetek munkatársainak és önkénteseinek a mindennapos helytállásért”– mondta Soltész Miklós.