Az Alteo Nyrt. befejezte a több mint 100 éve üzemelő, műemlékké nyilvánított Gibárti Vízerőmű felújítását.

Gibárt Vízerőmű - Fotó: ALTEO

A mintegy 1,2 milliárd forintból kivitelezett rekonstrukciós munkálatok biztosítja az erőmű további hosszú távú, megbízható és gazdaságos működésének és a rendelkezésre álló természeti erőforrás, a Hernád folyó hasznosításának növelése is.

A vízerőmű októberben a sikeres üzembehelyezési és átadási folyamatokat követően megkezdte kereskedelmi üzemét, a nagyközönség számára csak a pandémiás helyzet lecsengése után, a tervek szerint jövő tavasszal nyitja meg kapuit.

Az 1904-ben üzembe helyezett üzemvízcsatornás vízerőmű 9 köbméter/perc víznyelésre és ezáltal 294,4 kWe névleges villamos teljesítmény leadására volt képes. A turbinákból nyert áramot elsődlegesen Gibárton kívül Szerencs, Abaújszántó, Tállya, Mád és Tokaj településen használták világításra.

A beruházás fő eleme volt a korábbi komplett technológia (turbina gépcsoportok és rendszereik) lecserélése a mai műszaki színvonalnak megfelelő, magas hatásfokú, illetve nagyobb vízhozamot hasznosító berendezésekre: 5,75 GWh/év villamos energia termelési kapacitás körülbelül 70 százalékkal nagyobb az eddiginél. A beruházás nagyjából 35 évvel növeli meg az erőmű élettartamát.

A vízerőmű az Észak-magyarországi Áramszolgáltató Nyrt. tulajdona, az Alteo csoport jelenleg, mint bérlő és üzemeltető vesz részt a működtetésében. Az Alteo megújuló energiaforrásokat hasznosító erőművi portfóliójának kapacitása már meghaladja a 70 Megawattot.

Az Alteo csoport konszolidált árbevétele 30 százalékkal, 17,99 milliárd forintról 23,46 milliárdra nőtt az idei első három negyedévben a tavalyi azonos időszakhoz képest. A konszolidált kamat-, adófizetés és amortizáció előtti eredmény (EBITDA) a tavaly őszi 2,79 milliárd forintról 58 százalékos növekedéssel 4,42 milliárdra emelkedett. A csoportszintű nettó eredmény 363 millió forintról 1,18 milliárdra nőtt az első kilenc hónapban. Az Alteo Nyrt. részvényeit a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) prémium kategóriájában jegyzi.