A korábbiaknál erősebb, 6,3-as magnitúdójú keddi földrengés nem veszélyeztette sem az INA horvát olajipari vállalat olaj- és gáztermelését, sem pedig a finomítást, a logisztikát, illetve a nagy- és kiskereskedelmi tevékenységet.

Olajfinomító - Sziszek, Horvátország (2006) - Fotó: Darko Tepert

A Mol közleményében kihangsúlyozta, hogy az INA Downstream 2023 New Course elnevezésű transzformációs programjának megfelelően az INA minden, horvátországi kőolaj-feldolgozással kapcsolatos tevékenységét a rijekai finomítóba központosította. A sziszeki (Sisak) telephelyet ipari területté alakítja át, amelyben fenntartható tevékenységek (logisztikai hub, bitumen előállítás, fotovoltaikus erőmű), valamint várhatóan biofinomító kap helyet.

A földrengés csak kisebb károkat okozott a sziszeki telephely épületeiben, Rijeka viszont kívül esett a rengés hatósugarán. A piac ellátása garantált és biztonságos – emelték ki a közleményben.

A földrengés epicentruma Zágrábtól 46 kilométerre, a közép-horvátországi Petrinja közelében volt, Sziszektől 12 kilométerre.

Hétfőn kora reggel egy 5,2-es erősségű földrengés rázta meg ugyanezt a területet, amelyet másfél órán belül egy 4,7-es és egy 4,1-es erősségű földmozgás követett.